Klimaatbericht

Klimaatscenario’s voor de 21e eeuw

05 januari 2018

De snelheid van de wereldwijde klimaatverandering in de 21e eeuw is nog erg onzeker. Een belangrijk deel hiervan hangt samen met de toekomstige uitstoot van broeikasgassen. De onzekerheid hierin vormt samen met kennis over het klimaat en klimaatverandering de basis voor de klimaatscenario’s van het KNMI.

Gebruik van klimaatscenario’s

Klimaatscenario’s bieden een goede methode om de toekomstige klimaatverandering in beeld te brengen. In de scenario’s worden uitspraken gedaan over veranderingen in zowel het gemiddelde weer als in de kans op extreem weer. De kans op extreme neerslag kan bijvoorbeeld toenemen, terwijl de gemiddelde neerslag juist afneemt. Klimaatscenario’s geven geen verwachting, zoals bij een weersverwachting. Ze vertalen onzekerheden over de toekomst zo goed mogelijk naar onzekerheid in klimaatverandering. Naast de toekomstige uitstoot van broeikasgassen is ook de klimaatgevoeligheid een belangrijke factor. De klimaatgevoeligheid is de mate waarin de temperatuur stijgt bij een bepaalde toename van CO2 en andere broeikasgassen. De klimaatscenario’s houden rekening met beide factoren.

Nieuwe verhalen voor de 21e eeuw

Om de toekomstige uitstoot van broeikasgassen zo goed mogelijk in te kunnen schatten zijn verschillende verhaallijnen voor de wereld in de 21e eeuw opgesteld (Figuur 1). Bij elke verhaallijn past een scala aan mogelijke economische, maatschappelijke en demografische ontwikkelingen. Daarbij is rekening gehouden met bijvoorbeeld de ontwikkeling naar een door duurzaamheid gedreven wereld of een wereld waarin het gebruik van fossiele brandstoffen een hoge vlucht neemt. Bij ongelijke economische ontwikkeling of grotere rivaliteit tussen landen geeft de aanpassing aan klimaatverandering grotere uitdagingen. De verhaallijnen zijn vertaald in emissiescenario’s voor CO2 (Figuur 2).

Volgende generatie KNMI-klimaatscenario's

De KNMI klimaatscenario’s voor Nederland van 2014 leveren een belangrijke bijdrage aan het klimaatbeleid van Nederland, zowel voor het aanpassen aan (adaptatie) als het tegengaan van klimaatverandering (mitigatie). De komende jaren worden de scenario’s geactualiseerd. Behalve de onzekerheid in de wereldwijde maatschappelijke ontwikkelingen zal daarbij nieuw verworven kennis over het klimaat en de klimaatgevoeligheid voor CO2 worden meegenomen. Belangrijk voor Nederland is bijvoorbeeld hoe de snelheid van de zeespiegelstijging zich verhoudt tot de toekomstige CO2-uitstoot.


KNMI-klimaatbericht door Michiel van Weele

Figuur 1: Verschillen in uitdaging bij vijf verhaallijnen voor de 21e eeuw. Bron: KNMI.
Figuur 1: Verschillen in uitdaging bij vijf verhaallijnen voor de 21e eeuw. Bron: KNMI.
Figuur 2: Verschillende paden (SSP's = Shared Socioeconomic Pathways) voor de jaarlijkse wereldwijde CO2-uitstoot met de daarbij te verwachten mondiale opwarming op de rechter (rode) as. Bron: Global Carbon Project 2017.
Figuur 2: Verschillende paden (SSP's = Shared Socioeconomic Pathways) voor de jaarlijkse wereldwijde CO2-uitstoot met de daarbij te verwachten mondiale opwarming op de rechter (rode) as. Bron: Global Carbon Project 2017.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Op hoeveel opwarming stevenen we af?

    Op dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...

    22 november 2024 - Klimaatbericht
  2. Nieuw automatisch weerstation in Horst

    In het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...

    20 november 2024 - Nieuwsbericht
  3. Hoe dicht zitten we al bij 1,5 graden opwarming?

    2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...

    19 november 2024 - Klimaatbericht
  4. Vier tyfoons raken de Filipijnen in korte tijd

    In slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurt...

    19 november 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten