Aan het eind van het jaar voegen wij traditioneel een streepje toe aan de klimaatstreepjescode. 2023 was een zeer warm jaar, met waarschijnlijk een gemiddelde temperatuur van 11,8 °C. Dit zou dan een recordwarm jaar zijn. Daardoor kleurt het nieuwe streepje weer donkerrood, klimaatverandering blijft het weer in Nederland beïnvloeden.
Ieder verticaal streepje in de grafiek staat voor één jaar, van het begin van de metingen in 1901 tot nu. De klimaatstreepjescode laat zowel de jaar-op-jaar variaties als de opwarming van het klimaat goed zien. De kleur van het streepje geeft de gemiddelde temperatuur van dat jaar aan: blauw voor relatief koele jaren, rood voor relatief warme jaren.
Naast een streepjescode voor temperatuur, zijn er ook strepen voor neerslag en zon (afbeelding 2). Het ene jaar valt er meer regen dan in andere jaren, 2023 was zeer nat. Landelijk gemiddeld was het afgelopen jaar zelfs record nat, afgaande op de weersverwachting voor komende dagen komen we rond de 1152 mm uit. Gemiddeld genomen is er meer neerslag sinds 1906. Tegelijkertijd zijn er ook meer zonuren sinds de jaren tachtig.
Wanneer we in detail naar 2023 kijken, zien we dat het jaar gekenmerkt werd door vier relatief natte en drie relatief droge periodes (afbeelding 3). In juni viel bijna geen regen, terwijl het vanaf oktober zeer nat was. Het hoog water in de rivieren is een direct gevolg van deze laatste natte periode.
Op het KNMI klimaatdashboard zijn de meetgegevens te bekijken. Het voorlopige weeroverzicht van 2023 verschijnt vrijdag 29 december.
Vandaag is het de dag van de mensenrechten. Het recht op leven, gezondheid, eigendom en wonen sta...
10 december 2024 - KlimaatberichtKNMI klimaatgedicht 2024
05 december 2024 - KlimaatberichtDe nieuwe weersatelliet Meteosat 12 is vanaf vandaag operationeel. Deze satelliet is de eerste va...
04 december 2024 - NieuwsberichtEllen Verolme start 1 februari 2025 als directeur bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch In...
03 december 2024 - Nieuwsbericht