Foto: Lechatjaune
Overstroomd gebied in Port Alegre, Brazilië

Klimaatverandering, El Niño en falende infrastructuur achter enorme overstromingen in Zuid-Brazilië

04 juni 2024

Klimaatverandering maakte de extreme regenval die eind april en begin mei leidde tot verwoestende overstromingen in de zuidelijke staat Rio Grande do Sul in Brazilië tweemaal zo waarschijnlijk. Dat blijkt uit onderzoek van World Weather Attribution (WWA), een internationaal team van wetenschappers waar het KNMI deel van uitmaakt. De zware regenval werd ook versterkt door het natuurverschijnsel El Niño, terwijl de gevolgen verergerd werden door falende infrastructuur die tegen overstromingen had moeten beschermen.

Extreem veel neerslag

Tussen 24 april en 4 mei 2024 viel er ruim 420 mm regen in de zuidelijkste staat van Brazilië, Rio Grande do Sul (afbeelding 1), waardoor meer dan 90% van de staat werd getroffen door overstromingen. Analyse van 4-daagse en 10-daagse neerslagsommen over deze staat laat zien dat de neerslaghoeveelheden erg uitzonderlijk waren. Ook in het huidige klimaat worden dergelijke neerslaghoeveelheden slechts eens in de 100-250 jaar verwacht. In een onveranderd klimaat was dit dus nog zeldzamer geweest. 

Omgaan met klimaatrisico's

De blootstelling van mensen en infrastructuur aan overstromingsrisico's had wellicht verminderd kunnen worden als de wetten om te mogen bouwen binnen overstromingsgevoelige regio’s en om veranderingen in landgebruik te beperken de afgelopen jaren consequenter zouden zijn toegepast en gehandhaafd. 

Deze week gaat er, op verzoek van het stadsbestuur van Porto Alegre, hoofdstad van deelstaat Rio Grande do Sul, namens de Nederlandse overheid een expert team van het Dutch Risk Reduction Programme naar Brazilië, voor technische advisering over de komende wederopbouw. De vraag in hoeverre klimaatverandering een rol gespeeld heeft bij deze overstromingen is belangrijk voor de discussie welke maatregelen nodig zijn om zich beter aan te passen aan klimaatverandering en de risico's die daarmee gepaard gaan.  

Bekijk voor de hele studie de website van WWA

Klimaatbericht door Sjoukje Philip, Sarah Kew en Rein Haarsma

Afbeelding 1. Neerslagsom over de staat Rio Grande do Sul eind april en begin mei 2024. De 10-daagse som (links) is het totaal van 3 neerslaggebeurtenissen, de kortere 4-daagse som (rechts) laat een grotere meerdaagse bui zien. Data: MSWEP.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  2. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Satellietinstrument OMI al 20 jaar in de ruimte

    Vandaag, 15 juli is het precies 20 jaar geleden dat de Aura-satelliet werd gelanceerd, met daar a...

    15 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. Satelliet EarthCARE doet eerste succesvolle stralingsmetingen

    Met indrukwekkend veel detail heeft satelliet EarthCARE zijn eerste metingen verricht van de hoev...

    12 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten