Het KNMI houdt zich niet alleen bezig met het klimaat in onze contreien, maar sinds januari 2016 ook met dat in onze Caribische bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba, ook wel de BES-eilanden genoemd.
Bonaire behoort tot de benedenwindse eilanden en kent een steppeklimaat met een jaarlijkse neerslagsom van 463 mm/jaar (ter vergelijking: in Nederland valt gemiddeld 847 mm per jaar). Het kent een droog seizoen van februari tot juni en een regenseizoen van september tot januari. Vanwege de zuidelijke ligging heeft het eiland over het algemeen weinig last van tropische cyclonen.
Sint Eustatius en Saba behoren tot de bovenwindse eilanden en kennen een tropisch moessonklimaat, met respectievelijk gemiddeld 985 en 760 mm neerslag per jaar. De regentijd duurt van augustus tot en met december, de (relatief) droge tijd van januari tot en met april. De bovenwindse eilanden liggen vaker in de koers van tropische cyclonen.
Omdat de economieën van de eilanden grotendeels draaien op toerisme en landbouw zijn de eilanden erg gevoelig voor klimaatverandering. Veel toeristenresorts in met name Bonaire staan aan de kust en zijn kwetsbaar voor zeespiegelstijging. Ook de koraalriffen die de eilanden zo aantrekkelijk maken voor bezoekers worden bedreigd door deze zeespiegelstijging in combinatie met de verzuring en opwarming van de oceaan (zie ook Grootschalige afsterving koraalriffen door opwarmende oceanen).
Klimaatverandering zal volgens het laatste IPCC rapport naar alle waarschijnlijkheid vooral in het zuidelijke deel van het Caribisch gebied tot minder neerslag leiden. Dit vormt een gevaar voor de watervoorziening op de eilanden. Neerslagextremen zullen echter net als uitschieters in temperatuur juist toenemen. Of het aantal tropische cyclonen zal veranderen is nog onduidelijk, maar een toename in de intensiteit van cyclonen zal vooral bij de bovenwindse eilanden tot meer schade kunnen leiden.
Op dit moment is het KNMI bezig met het ontsluiten van klimatologische data van de BES-eilanden om zodoende voldoende kennis over het verleden, huidige en mogelijk toekomstige klimaat op te bouwen. Hiermee kunnen klimaatscenario’s en risicoschattingen ontwikkeld worden om beter op klimaatverandering in dit gebied te kunnen anticiperen.
KNMI-klimaatbericht door Carine Homan
In 2023 bereikte de wereldgemiddelde temperatuur een recordhoogte. Rekening houdend met alle beke...
18 december 2024 - KlimaatberichtDecember is de donkerste maand van het jaar, met de laagste zonnestand en de kortste dagen. De ho...
13 december 2024 - KlimaatberichtVandaag is het de dag van de mensenrechten. Het recht op leven, gezondheid, eigendom en wonen sta...
10 december 2024 - KlimaatberichtKNMI klimaatgedicht 2024
05 december 2024 - Klimaatbericht