Harmony mission ESA
ESA has chosen Harmony, to move to the next phase, Phase-A, of development as the tenth Earth Explorer mission.Bron: ESA

KNMI betrokken bij ontwikkeling nieuwste ESA missie

27 oktober 2022

ESA gaat twee nieuwe satellieten bouwen. Het KNMI is betrokken bij de wetenschappelijke ontwikkeling. Harmony is de eerste satellietmissie die kleinschalige beweging van wolken gaat meten. Ook zullen de satellieten gletsjers, vulkanen, ijskappen, wind, golven, stroming en temperatuur op zee in ongekend detail gaan meten.

Harmony richt zich daarmee op het gedrag van de aarde als geheel. Daarbij wordt onder meer de uitwisseling van gassen en warmte bij de interactie tussen oceaan en atmosfeer in meer detail in kaart gebracht. Het KNMI draagt bij aan de metingen en het onderzoek naar de kleinschalige wolkendynamica, maar ook naar wind, golven en stroming op zee.

Namens het KNMI neemt Ad Stoffelen deel aan de ESA Harmony missie. Hij is mede verantwoordelijk voor de realisering van deze missie. “Europese organisaties werken hard om de veranderingen op aarde in steeds meer detail te modelleren. De Harmony satellietmetingen zijn tot op kilometerschaal en dragen bij aan de verificatie en ontwikkeling van deze modellen.”

Veelzijdig

De missie bestaat uit twee nieuwe satellieten waarin Nederland een belangrijke speler is in de wetenschappelijke instrumentontwikkeling, met name de TU Delft. De nieuwe satellieten werken samen met een derde satelliet uit de EU Copernicus Sentinel-1 serie. De combinatie van instrumenten maakt dat er vele verschijnselen in detail kunnen worden gemeten.

"Deze modellering is noodzakelijk voor een beter begrip van klimaatverandering en de consequenties daarvan voor Nederland”

Stoffelen: “Met deelname in Harmony draagt het KNMI bij aan de kleinschalige modellering van de aarde in internationaal, vooral Europees, verband. Deze modellering buiten onze Nederlandse grenzen is noodzakelijk voor een beter begrip van klimaatverandering en de consequenties daarvan voor Nederland,”

De Harmony satellieten en instrumenten zitten nu in de ontwerpfase. Lancering is gepland in 2029.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Op hoeveel opwarming stevenen we af?

    Op dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...

    22 november 2024 - Klimaatbericht
  2. Nieuw automatisch weerstation in Horst

    In het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...

    20 november 2024 - Nieuwsbericht
  3. Hoe dicht zitten we al bij 1,5 graden opwarming?

    2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...

    19 november 2024 - Klimaatbericht
  4. Vier tyfoons raken de Filipijnen in korte tijd

    In slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurt...

    19 november 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten