Nieuwsbericht

KNMI gaat tijdens poolexpeditie luchtvervuiling meten

21 mei 2015

KNMI-onderzoekers Olivier Andry en Richard Bintanja gaan eind augustus tijdens de tiendaagse poolexpeditie SEES.NL naar Spitsbergen stikstofdioxide en aerosolen meten. Een zestigtal onderzoekers uit allerlei vakgebieden varen mee op de Ortelius om onderzoek te doen in het noordpoolgebied. Het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen organiseert de expeditie SEES.NL.

De voorbereidingen voor de poolexpeditie SEES (Netherlands Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen) zijn inmiddels in volle gang. KNMI-onderzoekers hebben de afgelopen maanden de gespecialiseerde spectrometer en zonfotometers klaargemaakt voor de Arctische omstandigheden. Deze week zijn de instrumenten in de haven van het Zeeuwse Hansweert aan boord gebracht van de Ortelius, het schip dat naar het Arctisch gebied zal varen. De spectrometer is bovenop het schip gemonteerd zodat het instrument al tijdens de vaartocht metingen kan doen.

KNMI-instrumenten worden op het schip Ortelius geplaatst. Bron: KNMI
KNMI-instrumenten worden op het schip Ortelius geplaatst. Bron: KNMI
KNMI-meetinstrument om luchtkwaliteit te meten tijdens poolexpeditie. Bron: KNMI
KNMI-meetinstrument om luchtkwaliteit te meten tijdens poolexpeditie. Bron: KNMI

De KNMI-onderzoekers Olivier Andry en Richard Bintanja gaan de hoeveelheden stikstofdioxide en aerosolen in de atmosfeer van de noordpool meten. Deze stoffen worden door de wind vanuit de gematigde streken naar het noordelijk poolgebied getransporteerd. Met satellietmetingen is dit te zien, maar om meer inzicht te krijgen in het transport zijn ook grondmetingen nodig. Door alle metingen met elkaar en met weer- en chemiemodellen te combineren, kan de hoeveelheid luchtvervuiling in de Arctic beter in kaart worden gebracht.

Metingen en weer-en chemiemodellen combineren brengt luchtvervuiling Noordpool beter in kaart

De tiendaagse vaartocht in augustus voert door de archipel van Spitsbergen naar het eiland Edgeøya.. Behalve de twee KNMI-onderzoekers gaan nog een zestigtal andere Nederlandse onderzoekers mee, uit allerlei vakgebieden, zoals biologie, menskunde, archeologie en glaciologie. Ook NOS-weerman Peter Kuipers Munneke reist mee om verslag te doen van de poolexpeditie.

De deelname van KNMI-onderzoekers aan deze poolexpeditie markeert de langjarige betrokkenheid van het KNMI bij polair onderzoek. De expeditie is mogelijk gemaakt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om poolonderzoekers te stimuleren om samen te werken en daarbij een breed publiek te betrekken.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Lachgas is geen grap

    De naam lachgas houdt ons een beetje voor de gek, want zo onschuldig is het niet. Lachgas is beke...

    01 april 2025 - Klimaatbericht
  2. Meteorologisch droogteseizoen begint na recorddroge maart

    De periode waarin we droogte monitoren start vandaag. Het KNMI houdt elk jaar van 1 april tot en...

    01 april 2025 - Nieuwsbericht
  3. Recorddroge maart met veel zon

    Het was – op onze automatische weerstations - de droogste maart sinds het begin van de metingen i...

    31 maart 2025 - Nieuwsbericht
  4. Zware aardbeving in Myanmar

    In Myanmar is om 7:20 uur Nederlandse tijd (12:50 uur lokale tijd) een zware aardbeving opgetrede...

    28 maart 2025 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten