Nieuwsbericht

KNMI herkent zich in rapport Europees Milieuagentschap

26 januari 2017

Meer hittegolven en problemen door warme nachten in de stad, niet alleen rond de Middellandse Zee maar nadrukkelijk ook in en rond Nederland. Dat is een belangrijke conclusie in het deze week uitgebracht vierjaarlijkse rapport van het Europese Milieuagentschap over risico’s van de opwarming van de aarde voor Europa.

De opwarming van de aarde leidt tot verhoogde risico’s op hittegolven en droge episoden, en de temperatuur op de warmste dagen en nachten stijgt in de scenario’s meer dan de gemiddelde opwarming. Omdat in steden de temperatuur vaak hoger ligt dan in landelijk gebied (stedelijke hitte-eiland) is de impact van deze hete en droge dagen in steden groter.

Voor dit rapport is onder andere gebruik gemaakt van de KNMI Klimaatscenario’s en de Klimaateffectatlas. De bevindingen zijn dan ook consistent met onderzoek en publicaties van het KNMI. Ook in bevindingen over de risico’s van overstromingen, wateroverlast en zeespiegelstijging herkent het KNMI zich.

Met dit rapport van de EMA en de periodiek uitgebrachte KNMI klimaatscenario’s kunnen we in Nederland inspelen op de recente ontwikkelingen en inzichten. De volgende editie KNMI klimaatscenario’s, die rond 2021 wordt verwacht, zal veel gedetailleerder ingaan op de risico’s die zich afspelen in het stedelijk gebied. Naast het stedelijk hitte-eiland effect zullen ook luchtkwaliteit, wateroverlast en overstromingsrisico’s in stedelijke gebieden in die scenario’s worden opgenomen.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten