Het Maandoverzicht van het weer in Nederland (MOW), een klassieker van het KNMI, verschijnt na ruim 100 jaar op internet. Het MOW, dat maandelijks verschijnt is de meest volledige uitgave van het weer in ons land met officiële KNMI-gegevens.
Het eerste MOW verscheen in 1900 in druk, in 1904 werd het een officiële uitgave en begon de jaargangnummering. Sindsdien is de publicatie zonder onderbreking uitgekomen. Zelfs tijdens de beide wereldoorlogen ging de publicatie van klimatologische gegevens gewoon door. Belangstellenden konden zich tot voor kort abonneren op toezending van het MOW, waar in de loop der jaren steeds meer gegevens werden opgenomen.
Het Maandoverzicht van het weer in Nederland bevat behalve kaarten, grafieken en tabellen van de verschillende weerelementen met afwijkingen en extremen per maand een algemeen overzicht waarin het dagelijks verloop van het weer en de weerkaart van dag tot dag wordt beschreven.
Publicatie op internet biedt een aantal voordelen. De verschillende pagina’s, die volledig in kleur en in pdf formaat verschijnen, zijn afzonderlijk aan te klikken. Bovendien biedt de internetversie mogelijkheden om de informatie verder uit te breiden. Het nieuwe MOW biedt ook meer kaarten en grafieken van het weer dan het MOW dat tot voor kort in druk verscheen. Een abonnement op het maandoverzicht niet meer nodig: ieder belangstellende kan de gegevens gratis bekijken en downloaden vanaf internet. Het MOW verschijnt ongeveer een week na het begin van de nieuwe maand op internet.
Maandoverzicht wereldweer
Nieuw op de KNMI-site is ook het maandoverzicht van het wereldweer. Een pagina over het weer in de hele wereld met tijdreeksen en wereldkaarten van onder meer temperatuur, luchtdruk, neerslag, zeewatertemperatuur, sneeuwbedekking, zeeijsconcentraties en ozon in de atmosfeer.
Vrije data
Het grotere aanbod aan informatie is het gevolg van een vrijer gegevensbeleid op het gebied van de meteorologie. Daardoor hoeft voor de meeste overheidsinformatie niet langer betaald te worden en kan deze informatie beschikbaar gesteld worden aan een groter en algemener publiek. Dit is ook conform het beleid van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties, waarin Nederland wordt vertegenwoordigd door het KNMI.
Het zat eraan te komen, maar nu is het zeker: het aardoppervlak was nooit eerder sinds metingen z...
10 januari 2025 - KlimaatberichtDe klimaatstreepjescode waar we elk jaar een streep voor de gemiddelde temperatuur in De Bilt van...
08 januari 2025 - KlimaatberichtIn China is er om 02:05 uur Nederlandse tijd (09:05 uur lokale tijd) een aardbeving met een magni...
07 januari 2025 - NieuwsberichtHet KNMI heeft een aantal verplichte publieke taken, zoals het opstellen van een algemeen weerber...
07 januari 2025 - Nieuwsbericht