Nieuwsbericht

KNMI vaart wel bij internet

27 september 2007

Het KNMI en andere Europese Meteorologische Diensten zijn sinds najaar 2007 in staat schepen via internet op devoet te volgen, waardoor meer schepen bezocht kunnen worden om meteorologische apparatuur te inspecteren, corrigeren of te vervangen.

Zo’n tweehonderd Nederlandse schepen hebben instrumenten van het KNMI aan boord om meteorologische waarnemingen) te kunnen doen. Het doen van waarnemingen op zee is van groot belang, zowel voor reders en zeevarenden als voor het KNMI. Zeevarenden hebben belang bij een goede weersverwachting in het kader van hun eigen veiligheid; voor reders is het weer vooral economisch interessant, omdat anticiperen op het weer veel oponthoud en dus geld kan schelen.Scheepswaarnemingen zijn schaarser dan waarnemingen boven land, terwijl ze juist voor Nederland erg belangrijk zijn omdat ons weer meestal van zee afkomstig is. Hoe het weer zich op zee ontwikkelt is bepalend voor ons weer en dus belangrijk om nauwkeurig te meten.

De waarnemingen die zeevarenden maken en versturen zijn onontbeerlijk, ondanks tegenwoordige technologische middelen als satellieten en radars. De luchtdruk valt bijvoorbeeld met satellieten niet te meten, maar is wel essentieel om het weer voor de komende dagen te kunnen berekenen. Daarnaast wordt ook de temperatuurvan lucht en zeewater gemeten, luchtvochtigheid en windrichting- en snelheid. De waarnemers beschrijven ook het soort en de hoeveelheid bewolking boven zee, hoe hoog de golven zijn en geven een totale interpretatie van het weer.  

Medewerkers van het KNMI bezoeken zo’n tweehonderd Nederlandse en diverse buitenlandse schepen die regelmatig de Nederlandse havens aandoen. Deze schepen maken deel uit van de internationale vloot van zogenaamde ‘Voluntary Observing Ships’ (VOS). De medewerking geschiedt op vrijwillige basis. Door aansluiting op de internetapplicatie Ship2Report van Koninklijke Dirkzwager kunnen de participerende Meteorologische Diensten de schepen gemakkelijk nauwkeurig volgen en daardoor de bezoeken nauwkeuriger plannen.  Dat is een enorme efficiencyslag, die de kwaliteit ook nog eens ten goede komt.Het KNMI is de zeelieden zeer dankbaar voor hun werk. Ze worden daarom (ook) eens in de zoveel jaar door het weerinstituut in het zonnetje gezet. In het najaar van 2008 komt er een beloningsbijeenkomst bij het KNMI.

 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Storm Conall

    Storm Conall bereikt woensdag 27 november Nederland. We verwachten morgenavond in het westen en h...

    26 november 2024 - Nieuwsbericht
  2. Op hoeveel opwarming stevenen we af?

    Op dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...

    22 november 2024 - Klimaatbericht
  3. Nieuw automatisch weerstation in Horst

    In het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...

    20 november 2024 - Nieuwsbericht
  4. Hoe dicht zitten we al bij 1,5 graden opwarming?

    2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...

    19 november 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten