KNMI versterkt samenwerking met Suriname

31 augustus 2023

Het KNMI werkt al bijna 25 jaar samen met de Meteodienst in Suriname (MDS). Door de ligging en de goede kwaliteit van de weer- en klimaatmetingen levert Suriname een belangrijke bijdrage aan meteorologisch onderzoek in de wereld en aan het inzicht in klimaatverandering. Het KNMI heeft nu de mogelijkheid gekregen om via financiering van Ministerie van Buitenlandse Zaken de samenwerking verder uit te breiden. Deze week was een KNMI-delegatie in Paramaribo om in aanwezigheid van Surinaamse president Santokhi en de Minister van Openbare Werken een Letter of Intent te tekenen die de verdere samenwerking vorm geeft.

Suriname als interessante ligging voor waarnemingen

Suriname ligt iets ten noorden van de evenaar, op de grens van het weer op het noordelijk en zuidelijk halfrond. Niet alleen die unieke positie is belangrijk, maar op deze breedtegraad in de wereld zijn maar weinig stations die zulke goede waarnemingen doen en waarvan lange meetreeksen bekend zijn. 

Opening door Surinaamse president Santhoki van het nieuwe gebouw van de Meteo Dienst én de Waterloopkundige Dienst
Opening door President Santhoki van het nieuwe gebouw van de Meteo Dienst én de Waterloopkundige Dienst
Toespraak van KNMI'er Rubert Konijn bij de opening van het nieuwe gebouw van de Meteo Dienst Suriname
Toespraak van KNMI'er Rubert Konijn bij de opening van het nieuwe gebouw van de Meteo Dienst Suriname
vlnr: Rubert Konijn (KNMI), Surinaamse president Santhoki, Riad Nurmohamed (Minister van Openbare Werken) en Shanti Venitiaan (Voorzitter van de Anton de Kom Universiteit)
vlnr: Rubert Konijn (KNMI), Surinaamse president Santhoki, Riad Nurmohamed (Minister van Openbare Werken) en Shanti Venetiaan (Voorzitter van de Anton de Kom Universiteit)

Metingen naar de ozonlaag

Suriname meet onder meer de ozonlaag met ozonsondes die twee keer per week worden opgelaten. De jarenlange duur van meetreeksen is enorm belangrijk voor de duiding van bijvoorbeeld het gat in de ozonlaag en klimaatopwarming. De grilligheid van het weer en de verandering van het klimaat kun je alleen maar onderscheiden als je goede en langetermijnwaarnemingen doet. Die langetermijnmetingen worden in Suriname gedaan en daar mag de wereld trots op zijn.

Suriname is één van de weinige carbonnegatieve landen in de wereld. 

Tegelijkertijd valt er nog veel te onderzoeken naar hoe klimaatverandering van invloed is op bijvoorbeeld de neerslagpatronen in het land. Suriname is één van de weinige carbonnegatieve landen in de wereld. Het land absorbeert meer broeikasgassen dan het uitstoot en draagt daarmee niet bij aan de verder opwarming van de wereld. En dat terwijl het wel de gevolgen ondervindt van klimaatverandering. 

Samenwerking Anton de Kom Universiteit, Meteo Dienst Suriname en KNMI 

De Anton de Kom Universiteit van Suriname, de Meteo Dienst Suriname (MDS) en KNMI gaan samenwerken bij research, trainingen en de ontwikkeling van klimaatscenario's. Daarnaast is er ook de ambitie om te werken aan een Early Warning-systeem. Het KNMI werkt op de BES-eilanden, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba al aan de ontwikkkeling van een Multi Hazard Dashboard dat de bevolking nog beter kan waarschuwen voor gevaarlijke omstandigheden. Wereldwijd is bijna elke meteorologische dienst daarmee bezig. Vroeger was de weerwaarschuwing misschien niet zo belangrijk, maar doordat het weer extremer is geworden, wordt waarschuwen steeds belangrijker. Zowel de noodzaak als de technische mogelijkheden zijn groter om die weersverwachting beter te maken. Het KNMI trekt graag samen op met de Meteo Dienst Suriname in het realiseren van deze ambitie. 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten