Nieuwsbericht

KNMI volgt vulkanen en bevingen Bovenwindse Eilanden

15 november 2006

De Meteorologische Dienst van de Nederlandse Antillen & Aruba (MDNA) en het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) gaan gezamenlijk seismische metingen doen op de eilanden St. Maarten, St. Eustatius en Saba.

Onlangs hebben KNMI en MDNA drie seismometers geplaatst, die  belangrijke informatie moeten gaan geven over de seismiciteit die gevoeld kan worden op de eilanden. Het nieuwe netwerk van seismometers maakt deel uit van een proefproject om vulkanen en bevingen op de eilanden beter te monitoren.

In de laatste tien tot twintig jaar hebben de MDNA en het KNMI het potentiële gevaar van aardbevingen , vulkaanuitbarstingen en tsunami’s onderkend. De Nederlandse regering heeft eind 2005 een voorstel van het KNMI voor de opzet van een seismisch waarnemingssysteem in de Nederlandse  Antillen goedgekeurd. Dit voorstel houdt in: (1) de installatie van drie breed-band seismometers, een op elk van de eilanden van St. Maarten, St. Eustatius en Saba. (2) data uitwisseling in real-time van de seismische stations naar zowel MDNA als KNMI en andere seismologische instituten in het Caribische gebied, waarmee een virtueel regionaal netwerk gecreëerd wordt.

De seismische stations zullen ook bijdragen aan het Tsunami waarschuwingssysteem voor de Caraïben, dat  in oprichting is. Bovendien wordt, naar voorbeeld van de KNMI-site, een speciale website ontwikkeld waar informatie over the huidige seismische activiteit op de Bovenwindse Eilanden in real-time kan worden gevolgd.

Het monitoren van de seismiciteit in de Nederlandse Antillen zal voorlopig vanuit het KNMI in De Bilt plaats vinden. Tegelijkertijd worden medewerkers van MDNA opgeleid, zodat de analyse van de seismiciteit later ook in de regio zelf kan worden uitgevoerd.  

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten