Nieuwsbericht

KNMI weerbericht voor Caribisch Nederland

17 december 2015

Met ingang van 1 januari 2016 gaat het KNMI de meteorologische en seismische berichtgeving voor Caribisch Nederland (CN) verzorgen. Dit zijn de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Het KNMI neemt naast de weerberichten voor het algemeen publiek ook de weersverwachtingen en specifieke weerberichten voor lucht- en scheepvaart voor zijn rekening. Bij extreme omstandigheden, zoals orkanen, hoge golven en overstromingen door overvloedige regen worden waarschuwingen en adviezen uitgegeven aan de gezaghebbers, de Rijksvertegenwoordiger, lokale crisiscoördinatoren en het Nationaal CrisisCentrum (NCC) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarbij hanteert het KNMI het voor Caribisch Nederland vertrouwde waarschuwingssysteem.

In verband met de drinkwatervoorziening op Saba en Sint Eustatius worden  tijdens het droogteseizoen ook 10-daagse droogteverwachtingen gemaakt. Het KNMI beschikt op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba over seismometers om aardbevingen real-time te registreren. Dit meetnetwerk is met name ingericht om de seismische activiteit van de vulkanen Mount Scenery en Quill te monitoren en wordt gebruikt om tsunami-waarschuwingen uit te geven .

De meetgegevens, satelliet- en radarbeelden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba komen real-time binnen, zodat het KNMI ook het weer op de eilanden op grote afstand van Nederland nauwlettend in de gaten kan houden.    

Het KNMI werkt voor de dienstverlening aan Caribisch Nederland samen met andere Meteorologische Diensten onder meer van Aruba, Sint Maarten, Météo France en de Meteorologische Dienst van Curaçao (MDC).

KNMI-website voor Caribisch Nederland

Mount Scenery vulkaan op Saba. Foto Reinoud Sleeman, KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Nieuw automatisch weerstation in Horst

    In het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...

    20 november 2024 - Nieuwsbericht
  2. Hoe dicht zitten we al bij 1,5 graden opwarming?

    2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...

    19 november 2024 - Klimaatbericht
  3. Vier tyfoons raken de Filipijnen in korte tijd

    In slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurt...

    19 november 2024 - Nieuwsbericht
  4. Herfst schuift op in een veranderend klimaat

    De herfst is in volle gang: de dagen worden snel korter en de bladeren vallen van de bomen. De te...

    13 november 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten