Nieuwsbericht

Koelste juni in ruim vijftien jaar

29 juni 2012

Juni was nat, vrij somber en koel. In De Bilt is de gemiddelde temperatuur uitgekomen op 14,9 graden tegen 15,6 graden normaal. Sinds 1995 is deze maand niet zo koel geweest.

De laatste jaren jaar was juni meestal een warme maand. Nu moesten we geduld hebben tot 28 juni voor de temperatuur op veel plaatsen de 25 graden passeerde. De Bilt telde deze maand slechts één zomerse dag, terwijl juni er gewoonlijk vijf voor zijn rekening neemt. Op 28 juni was in het zuiden lokaal zelfs tropisch: Ell in Limburg noteerde 30,4 graden, de hoogste temperatuur van de maand. Op 3 en 4 juni kwam de temperatuur zelfs niet hoger dan 9 tot 11 graden. Zulke koele dagen waren in juni sinds 1975 niet meer voorgekomen.

Opmerkelijk genoeg was de voorgaande mei juist heel warm waardoor zomermaand juni dit jaar amper warmer was dan de voorjaarsmaand. Dat gebeurt niet vaak. Aan de grond kwam het plaatselijk zelfs nog tot vorst, op de vliegbasis Twenthe op vier dagen.

De wisselvallige juni met plaatselijk bijna elke dag regen was ook een natte maand. Gemiddeld over het land viel 94 mm tegen een langjarig gemiddelde van 68 mm. In het zuiden van het land viel op verschillende plaatsen 100 tot ruim 150 mm, in het midden en noorden kwamen sommige weerstations uit op 75 mm. Den Helder kreeg slechts 56 mm.

Flinke onweersbuien leidden plaatselijk tot wateroverlast en schade door blikseminslag of zware windstoten of windhozen. Op 7 juni werd het Limburgse Montfort getroffen door een windhoos.

De zon scheen landelijk gemiddeld 178 uur tegen 201 uur normaal. Juni was dus ook een vrij sombere maand, waarbij de kust nog de meeste zon kreeg. In Wijk aan Zee registreerde het KNMI 224 uur zon, in Deelen bij Arnhem scheen de zon 143 uur.

Uitgebreide maandoverzicht
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/

Het onstandvastige weer leverde bij naderende depressies mooie wolkenluchten op (foto: Jannes Wiersema)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten