Nieuwsbericht

Kom in de WetenWeek naar De Cruquius!

16 oktober 2006

Museum De Cruquius organiseert dit jaar in samenwerking met Stichting Meerwaarde tal van activiteiten tijdens de nationale WetenWeek van woensdag 18 t/m woensdag 25 oktober.

Musea, bedrijven, instellingen en onderzoeksorganisaties in Nederland openen dan hun deuren en laten het publiek kennismaken met wetenschap en techniek. Het thema van dit jaar is: 'Gebruik je energie'. Iets wat Nicolaus Cruquius, naar wie het stoomgemaal De Cruquius is vernoemd, zeker deed. Museum De Cruquius heeft tot 1 november in samenwerking met het KNMI een tentoonstelling over het leven en werk van deze eigenaardige man. In de WetenWeek kan je meedoen aan tal van activiteiten rondom het werk van Cruquius.

Museumtuin is weertuin
Cruquius is als eerste begonnen met het bijhouden van een meteorologische meetreeks. Op 19 december 1705 begon hij driemaal daags met het aflezingen van temperatuur, luchtdruk, vocht en neerslag. Daarbij maakte hij gebruik van primitieve instrumenten.

Tijdens de WetenWeek is de museumtuin van Museum De Cruquius omgebouwd tot een heuse weertuin! Je kunt zelf, onder deskundige begeleiding, metingen doen aan het weer. Op die manier krijgt Museum De Cruquius een eigen meetreeks van het weer tijdens de WetenWeek! Tijdens de WetenWeek krijg je een poster met een strip over het leven en werk van Cruquius.

Maak je eigen weerstation
Cruquius zijn leven stond geheel in het teken van ‘meten is weten’. Dankzij hem hebben we als enige ter wereld een ononderbroken meteorologische meetreeks van wel drie eeuwen! Bij ‘Maak je eigen weerstation’ kan je van simpele dingen een instrument maken waarmee je het weer kunt meten; zoals een barometer of een regenmeter 

Stoompracticum
Ook tijdens deze WetenWeek kan je op zaterdag en zondag (21 en 22 oktober) aanschuiven aan het stoompracticum. Ontdek de kracht van stoom in het grootste stoomgemaal van de wereld! Met water en vuur maak je stoom. Experimenteer met een modelstoommachine en zet diverse werktuigjes aan het werk. Maar let wel goed op dat de ketel niet droog komt te staan en dat het vuur niet uit gaat!

Het museum is open van 10.00 tot 17.00 uur, in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,7°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  2. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten