Nieuwsbericht

Koudste januari in twaalf jaar

29 januari 2009

Januari was een koude, zonnige en droge maand. De gemiddelde temperatuur was in De Bilt 0,8 graden tegen 2,8 graden normaal. Daarmee was deze maand net als december de koudste in twaalf jaar. Het zuiden was een stuk kouder dan het noorden.

In Maastricht lag de gemiddelde maandtemperatuur zelfs een halve graad onder het vriespunt. In het zuiden werden dan ook de laagste temperaturen gemeten. Zo noteerde het Limburgse weerstation Ell niet ver van Weert op 6 januari een temperatuur van -20,8 graden. Boven het sneeuwdek, dat in het zuiden en oosten lokaal een dikte bereikte, van zo'n 10 cm kwam de temperatuur op een aantal plaatsen in vier nachten tot onder de -15 graden.

De vorstperiode die met Kerstmis begon en duurde tot 10 januari bood eindelijk weer eens op grote schaal mogelijkheden om te schaatsen en in een deel van het land ook sneeuwpret. De laatste keer dat in ons land op natuurijs geschaatst kon worden was in de winter van 2003, maar toen duurde de kou minder lang en was de vorst een stuk minder dan dit jaar. De vorstperiode was in De Bilt niet koud genoeg om te spreken van een landelijke koudegolf (aaneengesloten periode van minstens vijf ijsdagen waarvan drie met strenge vorst), maar was wel de koudste sinds de winter van 1997.  

In totaal telde De Bilt deze maand 17 vorstdagen (minimumtemperatuur onder het vriespunt) tegen 13 normaal en 4 ijsdagen (maxiumtemperatuur onder het vriespunt) tegen 4 normaal. Na een aanzienlijk zachter intermezzo was de laatste week van de maand opnieuw winters met op grote schaal vorst en de vorming van nieuw natuurijs. 

Januari was niet alleen koud maar ook zeer zonnig. Gemiddeld over het land scheen de zon circa 95 uur tegen 65 uur normaal. Zo'n afwijking komt zelden voor. Ook viel er weinig neerslag: gemiddeld over het land 47 mm tegen 69 mm normaal. Op 2 en 7 januari veroorzaakte ijzel lokaal flinke gladheid en in de nacht van 4 op 5 januari viel er in de zuidoostelijke helft van het land een flink pak sneeuw.

Opmerkelijk was ook de extreem lage luchtdruk op 23 januari. Veel weerstations noteerden de op twee na laagste luchtdruk in zeker honderd jaar. In Hoek van Holland werd de laagste barometerstand van het land gemeten van 961,0 hPa.

Het ijs bereikte op veel plaatsen zeker in het oosten en zuiden een dikte van 10 cm (foto: Jacob Kuiper, KNMI/WPI)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten