Nieuwsbericht

Langdurige maansverduistering was goed te zien

26 februari 2007

De totale maansverduistering is zaterdagavond vrijwel overal in Nederland en België te zien geweest. Wel namen mist of laaghangende wolken het zicht op de verduisterde maan op een aantal plaatsen soms een tijdje weg. 

We kunnen gerust spreken van geluk want uitgerekend zaterdagochtend trok een zeer venijnige storing (Duitse meteorologen noemen hem Gernot) dwars over het midden van ons land oostwaarts. Dat leverde grote tegenstellingen in weer en wind tussen het noorden en het zuiden met overal veel regen en in het zuiden zelfs even een heuse storm, windkracht 9. In Cadzand is een windstoot gemeten van 96 km/uur en op meer plaatsen schoten de windmeters rond 8 uur vanochtend uit tot 90 km/uur. 

Wanneer?
Een maansverduistering doet zich alleen voor bij volle maan wanneer de zon, de aarde en de maand op één lijn staan met de aarde in het midden. De verduistering begon om half elf met een klein deukje aan de onderkant van de maan. Om kwart voor twaalf is de maan totaal verduisterd en data duurde tot vlak voor een uur in de nacht. De totale verduistering duurde dus een uur en een kwartier, omdat volgens de Stichting De Koepel in dit geval ruim 123% van de diameter van de maan in de aardschaduw werd gedompeld. Verduisteringen waarbij bijvoorbeeld maar 100% van de diameter in de schaduw komt duren veel korter. Tijdens de totaliteit was de maan nog wel zichtbaar, maar met een oranje-roodachtige kleur. 

De volgende totale maansverduistering vindt alweer op 28 augustus 2007 plaats, maar deze is niet zichtbaar in Europa. Wie hem wil zien kan het best een vakantie boeken in het westen van Amerika, nabij de Stille Oceaan, Nieuw Zeeland of Australië.

Nationale Sterrenkijkdagen en webcast
In het kader van de nationale Sterrenkijkdagen openen zeventig Nederlandse en veertig Vlaamse publiekssterrenwachten van 2 tot en met 4 maart, dus ook zondag nog, hun deuren.

Informatie over de maansverduistering en alle andere hemelverschijnselen is te vinden in de sterrengids 2007 van de Stichting De Koepel.

Maansverduistering van 3/4 maart 2007 met tussenpozen van veertien minuten (foto: Robert Hoetink)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten