Het KNMI is meer dan het nationale weerinstituut. Het KNMI is ook het nationale kennis- en datacentrum voor klimaat. Onze website bevat veel informatie over klimaatverandering. De informatie over Nederland is nu verzameld op onze klimaatpagina, deze zal continu bijgewerkt worden.
Het klimaat verandert. De afgelopen eeuw speelde ook de mens een grote rol, de snelheid waarmee de aarde opwarmt sinds halverwege de vorige eeuw is ongeëvenaard. Lees en leer over het klimaat in het verleden, heden en toekomst van Nederland. Ook via de wekelijkse klimaatberichten, thema's en specials over bepaalde onderwerpen en veelgestelde vragen.
Het weer in het verleden noemen we klimatologie. Het KNMI is verantwoordelijk voor de archivering van alle weermetingen in Nederland. Onder Weer in het verleden staan de gevalideerde gegevens in de vorm van tijdreeksen van metingen, grafieken, kaarten en overzichten.
Onder Klimaat van nu staat een nieuwe kaartenviewer. Deze klimaatviewer laat de kaarten, grafieken en tabellen voor het klimaat van nu in Nederland zien. Het is ook mogelijk kaarten met elkaar te vergelijken. Het KNMI berekent om de tien jaar langjarige gemiddelden ('normalen'). Hier staan de normalen over het tijdvak 1981-2010. Hieraan worden in januari 2021 de normalen over het tijdvak 1991-2020 toegevoegd.
Het KNMI maakt klimaatscenario's van een mogelijk toekomstig klimaat voor Nederland. De meest recente zijn de KNMI'14-scenario's. In 2021 en 2023 publiceren we nieuwe scenarioproducten. In 2023 worden de kaarten van de KNMI’23-klimaatscenario’s toegevoegd aan de kaartenviewer. Voor een aantal gebieden in Nederland is een regionale vertaling gemaakt van de klimaatscenario's.
Eind dit jaar verwachten we de klimaatpagina uit te breiden met een eerste grafiek in het klimaatdashboard. Die toont de temperatuur in De Bilt met daarin de trend sinds 1901 (het begin van onze metingen), de verwachting en de verschillende klimaatscenario’s in één grafiek.
Update 7 december 2021: het klimaatdashboard is uitgebreid met neerslag en droogte (SPEI).
In de winter valt de meeste neerslag bij zuidwestenwind. Dat komt vooral doordat deze windrichtin...
12 februari 2025 - KlimaatberichtKlimaatberichten zijn al bijna acht jaar een belangrijke manier voor het KNMI om onze klimaatkenn...
05 februari 2025 - KlimaatberichtPrecies tweehonderd jaar geleden vond in Nederland de grootste natuurramp van de negentiende eeuw...
03 februari 2025 - NieuwsberichtDe eerste maand van dit jaar was nat. Zeker de eerste tien dagen was het nat met vrijwel dagelijk...
31 januari 2025 - Nieuwsbericht