Nieuwsbericht

Klimaat van Nederland in het verleden, heden en toekomst

05 oktober 2020

Het KNMI is meer dan het nationale weerinstituut. Het KNMI is ook het nationale kennis- en datacentrum voor klimaat. Onze website bevat veel informatie over klimaatverandering. De informatie over Nederland is nu verzameld op onze klimaatpagina, deze zal continu bijgewerkt worden.

De pagina Klimaat is te vinden via de menubalk bovenin of direct via knmi.nl/klimaat

Het klimaat verandert. De afgelopen eeuw speelde ook de mens een grote rol, de snelheid waarmee de aarde opwarmt sinds halverwege de vorige eeuw is ongeëvenaard. Lees en leer over het klimaat in het verleden, heden en toekomst van Nederland. Ook via de wekelijkse klimaatberichten, thema's en specials over bepaalde onderwerpen en veelgestelde vragen. 

Hoe was het weer in het verleden?

Het weer in het verleden noemen we klimatologie. Het KNMI is verantwoordelijk voor de archivering van alle weermetingen in Nederland. Onder Weer in het verleden staan de gevalideerde gegevens in de vorm van tijdreeksen van metingen, grafieken, kaarten en overzichten. 

Wat is normaal voor de tijd van het jaar? 

Onder Klimaat van nu staat een nieuwe kaartenviewer. Deze klimaatviewer laat de kaarten, grafieken en tabellen voor het klimaat van nu in Nederland zien. Het is ook mogelijk kaarten met elkaar te vergelijken. Het KNMI berekent om de tien jaar langjarige gemiddelden ('normalen'). Hier staan de normalen over het tijdvak 1981-2010. Hieraan worden in januari 2021 de normalen over het tijdvak 1991-2020 toegevoegd. 

Hoe ziet het klimaat van de toekomst eruit?

Het KNMI maakt klimaatscenario's van een mogelijk toekomstig klimaat voor Nederland. De meest recente zijn de KNMI'14-scenario's. In 2021 en 2023 publiceren we nieuwe scenarioproducten. In 2023 worden de kaarten van de KNMI’23-klimaatscenario’s toegevoegd aan de kaartenviewer. Voor een aantal gebieden in Nederland is een regionale vertaling gemaakt van de klimaatscenario's. 

Uitbreiding met klimaatdashboard

Eind dit jaar verwachten we de klimaatpagina uit te breiden met een eerste grafiek in het klimaatdashboard. Die toont de temperatuur in De Bilt met daarin de trend sinds 1901 (het begin van onze metingen), de verwachting en de verschillende klimaatscenario’s in één grafiek. 

Update 7 december 2021: het klimaatdashboard is uitgebreid met neerslag en droogte (SPEI).

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten