Waarschuwingen van het KNMI zijn bij de meeste Nederlanders bekend. Om te onderzoeken hoe Nederlanders onze weerwaarschuwingen ervaren, hebben we in 2024 peilingen uitgevoerd na afloop van vijf codes oranje.
Lees het volledige rapport Weerwaarschuwingen flitspeilingen 2024
Aan het onderzoek deden telkens ongeveer 1.000 mensen mee in gebieden waar de desbetreffende code oranje was afgegeven. Vier op de vijf Nederlanders (82%) hebben het juist dat het KNMI de weerwaarschuwingen afgeeft. Bijna driekwart (72%) van de ondervraagden wist zeker dat er een weerwaarschuwing was afgegeven. Vooral de waarschuwingen voor onweersbuien en zware windstoten waren goed bekend. Nederlanders horen vooral via een nieuwsapp of websites, de televisie of de radio over de weerwaarschuwing.
Niet iedereen verandert zijn plannen na een waarschuwing. Vier op de tien (39%) mensen gaven aan wel hun gedrag te hebben aangepast, bijvoorbeeld door losse spullen vast te zetten, een andere reistijd te kiezen of thuis te blijven. Ook noemen mensen dat ze vaker naar een neerslagradar kijken na een waarschuwing. Van de 61% die aangaf hun plannen niet aangepast te hebben naar aanleiding van een weerwaarschuwing, hadden zes op de tien (61%) geen plannen om naar buiten te gaan
Twee derde (68%) van de ondervraagden vindt code oranje passend bij het weer waarvoor de waarschuwing afgegeven werd. Een kwart (24%) vindt de waarschuwing overdreven. De meerderheid (68%) vindt dat de weerwaarschuwingen op het juiste moment worden afgegeven.
De weerwaarschuwingen op de KNMI-website worden gemiddeld met een 7,5 gewaardeerd. Vooral de waarschuwing voor storm Conall in november 2024 scoort hoog met een 7,9. Mensen vinden de teksten van de waarschuwingen duidelijk en bruikbaar, maar willen soms meer details over waar het gevaarlijk weer precies wordt verwacht.
Het KNMI heeft aan Ipsos I&O gevraagd om peilingen uit te voeren vlak nadat een weerwaarschuwing is afgegeven. In 2024 hebben we negen keer code oranje uitgegeven. Na vijf van deze weerwaarschuwingen zijn peilingen uitgevoerd onder een representatieve groep van de Nederlands bevolking. Na één jaar is er een overkoepelend rapport opgesteld. Ook in 2021, 2022 en 2023 is onderzoek uitgevoerd naar de weerwaarschuwingen. Het KNMI gebruikt de inzichten uit deze peilingen om de weerwaarschuwingen verder te verbeteren.
Wilt u meldingen ontvangen voor onze waarschuwingen? Met de KNMI-app bent u voorbereid op gevaarlijk weer. Download de KNMI-app in de App store (iOS) of in de Play store (Android).
De naam lachgas houdt ons een beetje voor de gek, want zo onschuldig is het niet. Lachgas is beke...
01 april 2025 - KlimaatberichtDe periode waarin we droogte monitoren start vandaag. Het KNMI houdt elk jaar van 1 april tot en...
01 april 2025 - NieuwsberichtHet was – op onze automatische weerstations - de droogste maart sinds het begin van de metingen i...
31 maart 2025 - NieuwsberichtIn Myanmar is om 7:20 uur Nederlandse tijd (12:50 uur lokale tijd) een zware aardbeving opgetrede...
28 maart 2025 - Nieuwsbericht