Nieuwsbericht

Mei 1992: warmste van de 20e eeuw

15 mei 2000

De maand mei 1992 staat geboekt als de warmste van de 20 e eeuw. Het etmaalgemiddelde van de temperatuur over die maand was in De Bilt 15,6° C, dat is ruim drie graden boven normaal (gemiddeld over de periode 1961-1990). Het vorige warmte-record van deze eeuw stond op naam van mei 1947, toen het KNMI een maandgemiddelde temperatuur van 15,1° C noteerde. In de vorige eeuw was de meimaand enkele malen nog iets warmer: de absolute topper in de meetreeks vanaf 1706 is mei 1889 met een gemiddelde temperatuur van 16,0° C.

De warmte liet wel lang op zich wachten: pas op 13 mei kwam de temperatuur in De Bilt dit jaar voor het eerst boven 20° C. Een dag later werd hier een temperatuur van ruim 29° C gemeten en 15 mei werd op veel plaatsen de eerste tropische dag met temperaturen boven 30° C. In de middag stroomde veel koudere zeelucht het land binnen waardoor de temperatuur snel daalde. In het noordwesten van ons land wees de thermometer aan het eind van de middag 17° C aan, terwijl op hetzelfde moment in Twente nog een temperatuur van 32° C werd gemeten. De koude lucht drong 's avonds verder het land binnen, maar na een paar frisse dagen keerde de warmte snel terug. In mei heeft het KNMI twaalf zomerse dagen (maximumtemperatuur 25° C of hoger) kunnen noteren. In deze eeuw zijn in in deze maand nog nooit zoveel zomerse dagen voorgekomen: het eeuwrecord stond op naam van mei 1947 met zeven zomerse dagen. In de meimaanden van 1865 en 1868 werden negen zomerse dagen geboekt.

De tweede helft van de maand was bovendien uitzonderlijk zonnig. In De Bilt scheen de zon vanaf 14 mei meer dan een week zonder onderbreking, wat in ons land zelden gebeurt. In De Bilt scheen de zon ongeveer 300 uur tegen bijna 200 uur normaal in mei. Daarmee behoort mei 1992 tot de zonnigste maanden van deze eew. In de record zonnige maand mei van 1989 scheen de son slechts enkele tientallen uren langer dan in de afgelopen maand.

Vooral in de eerste tien dagen van de maand was het soms guur met veel regen. In de zomerse periode bleef het, afgezien van lokale onweersbuien, op de meeste plaatsen droog. De totale neerslaghoeveelheden liepen deze maand uiteen van circa 30 millimeter op de meeste plaatsen in het zuiden tot omstreeks 70 millimeter in het noorden van ons land. In Zuid-Nederland, de Veluwe en Overijssel vielen tijdens onweersbuien zeer lokaal grote hoeveelheden regen (en plaatselijk hagel) in korte tijd, waardoor de neerslagsom van plaats tot plaats sterk uiteenloopt en over korte afstand tientallen millimeters kan verschillen.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Op hoeveel opwarming stevenen we af?

    Op dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...

    22 november 2024 - Klimaatbericht
  2. Nieuw automatisch weerstation in Horst

    In het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...

    20 november 2024 - Nieuwsbericht
  3. Hoe dicht zitten we al bij 1,5 graden opwarming?

    2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...

    19 november 2024 - Klimaatbericht
  4. Vier tyfoons raken de Filipijnen in korte tijd

    In slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurt...

    19 november 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten