Nieuwsbericht

Meten met iSPEX op smartphone van start

28 februari 2013

Het project iSPEX is officieel begonnen. Het iSPEX-opzetstukje voor de smartphone is vanaf nu te bestellen zodat verspreid over Nederland mensen zelf fijnstof kunnen meten. Iedereen met een iSPEX kan dit jaar meedoen aan de grote meetdag, de finale van dit citizen science experiment.

Het iSPEX-opzetstukje en de bijbehorende app maken van een smartphone een wetenschappelijk instrument om stof in de atmosfeer te meten. Door de telefoon met iSPEX te richten op een stuk heldere hemel kan fijnstof worden gemeten. Door een foto te maken, worden de metingen vastgelegd. Deze metingen worden bij het KNMI centraal verzameld en verwerkt zodat er een fijnstofkaart van Nederland kan worden gemaakt.

De meetgegevens kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om de gezondheidsrisico’s van fijnstof beter te onderzoeken. De metingen die gemaakt zijn met de iSPEX-en, worden vergeleken met de officiële fijnstofmetingen van het RIVM. Het RIVM meet fijnstof met het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit en met de KNMI-meetmast in Cabauw. Het doel van het iSPEX-experiment is om de nauwkeurigheid van massale metingen via citizen science vast te stellen en te bekijken hoe deze in wetenschappelijk onderzoek kunnen worden gebruikt.

Academische jaarprijs
Het iSPEX project heeft in oktober 2012 de Academische Jaarprijs gewonnen. Het is een initiatief van Universiteit Leiden - NOVA (Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie), het Nederlands Instituut voor Ruimteonderzoek (SRON), het RIVM en het KNMI. Sindsdien is het iSPEX-opzetstukje uitvoerig getest en verder doorontwikkeld. De massaproductie van 10.000 ‘iSPEX’en’ wordt nu opgestart en de ontwikkeling van de bijbehorende app is afgerond. De iSPEX is gebaseerd op de SPEX-techniek (Spectropolarimeter for Planetary EXploration) uit de ruimtevaart en ontwikkeld door de iSPEX partnerinstituten voor nauwkeurige metingen aan fijnstof vanaf satellieten en grondstations.

Bestellen
Het iSPEX-opzetstukje is voor € 2,50 te bestellen via de website van het Longfonds, voorheen Astma Fonds. De bijbehorende gratis app houdt deelnemers op de hoogte over de datum van het meetmoment: bij helder, zonnig weer ergens in de loop van mei of juni dit jaar. De app begeleidt de deelnemer bij de meting en biedt andere extra’s zoals de mogelijkheid om zelf experimenten uit te voeren met lamplicht.

Het opzetstukje dat een meetinstrument maakt van een smartphone.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten