Nieuwsbericht

Meteoalarm.eu breidt uit met Roemenië en Slovenië

23 maart 2007

Deze maand zijn ook de KNMI's van Roemenië en Slovenië aangesloten bij Meteoalarm. Ruim een jaar na de start van Meteoalarm.eu komen er steeds meer landen bij. 

De komende maanden wordt het aantal deelnemende landen verder uitgebreid bijna 30 en gaat Meteoalarm ook weerinformatie bieden van Estland, Letland en Litouwen. Polen, Tsjechië en Slowakije sloten zich eerder dit jaar aan.

Aantal bezoekers overtreft alle verwachtingen
Het aantal bezoekers in het eerste jaar van Meteoalarm heeft de verwachtingen ruim overtroffen. Dagelijks weten tussen de 10.000 en 35.000 bezoekers de site te vinden. Vooral op dagen met extreem weer in grote delen van Europa is de belangstelling groot. Topdag in 2007 was 9 november met alleen al die dag 60.000 bezoekers. De 8 en 9e november samen leverden 115.000 bezoekers op. De 23e maart, de Wereld Meteorologische Dag, toen Meteoalarm werd gelanceerd, was de topper van het jaar met bijna 100.000 bezoekers. Het jaar 2008 is voor Meteoalarm goed begonnen met alleen al op 3 januari, toen de winter toesloeg in Europa, ruim 60.000 bezoekers. Begin juni was het aantal unieke bezoekers alweer boven de miljoen uitgekomen, goed voor ruim 200 miljoen hits!

Meteoalarm waarschuwt Europa voor extreem weer
Meteoalarm is de officiële site die u op de hoogte houdt van gevaarlijk en extreem weer in Europa. De site is een initiatief van Eumetnet, het netwerk van publieke Europese weerdiensten aangesloten bij de Wereld Meteorologische Organisatie. Het adres van de site is www.meteoalarm.eu.

Wat biedt meteoalarm.eu?
In één oogopslag is te zien waar de officiële weerdiensten van de meeste landen in Europa de komende 24 tot 48 uur een weertype verwachten dat gevaar oplevert. Waar je ook bent en welke taal je spreekt: pictogrammen maken je onmiddellijk duidelijk om welk gevaar het gaat met daarachter een link naar de uitstaande waarschuwingen. Denk maar aan overvloedige regen, overstromingen, lawines, een sneeuwstorm, extreme kou, hoogwater, hevig onweer, hittegolven, bosbranden of mist.

De omschrijvingen en de toelichting kunnen in verschillende talen worden gekozen. Op de website krijgt elk land de kleur die bij de waarschuwingfase past: rood voor zeer gevaarlijk waarbij rekening moet worden gehouden met uitzonderlijke maatregelen, oranje voor uitzonderlijk dat risico’s oplevert en geel voor potentieel gevaar, waarbij oplettendheid is gewenst. Kleurt het land groen dan is er wat het weer betreft geen vuiltje aan de lucht. Deze kleuren worden internationaal gebruikt voor gevaarlijk weer. Speciaal voor kleurenblinden is de site uitgerust met een greyscale map die de gekleurde weerkaart opmzet in grijstinten. Via een link vanuit de logo’s s van de deelnemende landen kom je op de websites van de nationale meteorologische diensten met uitgebreidere meer regionale informatie.

Voor wie is meteoalarm.eu?
Meteoalarm gaat over het weer in Europa maar iedereen in de wereld die in Europa op reis gaat kan er bij de reisplanning gebruik van maken. Behalve vakantiegangers, reisorganisaties en zakenmensen zijn natuurlijk ook hulporganisaties, reddingswerkers en vrachtwagenchauffeurs bij extreem weer benieuwd naar de verdere ontwikkelingen. Weerpresentatoren kunnen de gekleurde Europakaart meenemen in hun presentaties op TV om te laten zien waar extreem weer wordt verwacht.

Grijstinten voor kleurenblinden
Vanuit Nederland kwamen enthousiaste reacties van kleurenblinden. Volgens de woordvoerder van Blind Color, een organisatie die zich inzet voor mensen die kleurenblind zijn, is de "greyscale map" waarmee de gekleurde weerkaart van Europa wordt omgezet in grijstinten uitgerust, een heel bruikbaar alternatief voor kleuren.

Waarom meteoalarm.eu?
De verandering van het klimaat en de grotere kwetsbaarheid van de samenleving leiden de laatste jaren steeds vaker tot slachtoffers, schade en gevaar. Keer op keer leiden stormen, overstromingen of lawines ergens in Europa tot een ramp, terwijl hittegolven de laatste jaren aan vele duizenden mensen het leven kosten. Juist bij extreem weer komt er op aan zo adequaat mogelijk geïnformeerd te worden. Meteoalarm.eu is hét nieuwe platform voor de weersomstandigheden overal in Europa.

Onderstaande landen werken mee of komen er binnenkort* bij
België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Engeland, Estland*, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië*, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië*, Slovenië*, Slowakije, Tsjechië, Spanje, Zweden, Zwitserland.

Kyrill op 18 januari 2007 was een van de zwaarste stormen van de laatste jaren (foto: Jacob Kuiper, WPI/KNMI)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Klimaatstreepjescode vanaf het begin van de jaartelling

    De klimaatstreepjescode waar we elk jaar een streep voor de gemiddelde temperatuur in De Bilt van...

    08 januari 2025 - Klimaatbericht
  2. Zware aardbeving China

    In China is er om 02:05 uur Nederlandse tijd (09:05 uur lokale tijd) een aardbeving met een magni...

    07 januari 2025 - Nieuwsbericht
  3. Wijziging in wettelijke taken van het KNMI

    Het KNMI heeft een aantal verplichte publieke taken, zoals het opstellen van een algemeen weerber...

    07 januari 2025 - Nieuwsbericht
  4. Meer sneeuwval in Noordpoolgebied door opwarming

    Terwijl in Nederland de sneeuwval afneemt, is dat in het hoge Noorden juist andersom: daar valt d...

    06 januari 2025 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten