Nieuwsbericht

Mijlpaal: drieduizendste meetstation op zee

02 november 2007

Deze maand wordt het drieduizendste meetstation op zee in gebruik genomen. De Argo floats, zoals deze automatische meetboeien worden genoemd, meten systematisch temperatuur en zoutgehalte (saliniteit) van de bovenste 2 kilometer dikke laag van het oceaanwater. 

Dankzij deze metingen kunnen de schattingen en voorspellingen van de zeespiegelstijging door warmte uitzetting worden verbeterd. De meetboeien spelen ook een sleutelrol in de verbetering van seizoensvoorspellingen en bieden nieuwe inzichten over het ontstaan van tropische orkanen (hurricanes, tropische cyclonen en typhonen).

De grote uitdaging door de komende jaren is het in stand houden van dit omvangrijke wereldwijde netwerk van meetboeien. Daarmee kan een belangrijk klimatologische archief worden opgebouwd dat van grote betekenis is voor de weersvoorspellingen en voor klimaatonderzoek. In 1998 lanceerde een internationaal consortium de plannen voor een waarneemnetwerk van drieduidend Argo floats voor metingen in de bovenste laag van de oceanen. Inmiddels zijn meer dan dertig landen en ook de Europese Unie betrokken bij het netwerk. Ook Nederland levert een substantiële bijdrage: sinds 2004 zijn elf Argo floats uitgezet en binnenkort komen er nog negen bij. De Nederlandse bijdrage word gecoördineerd en gefinancierd door het KNMI, terwijl het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek op Texel zorgt voor het uitzetten van de meetboeien op zee. Nederland is ook betrokken bij EuroArgo, een initiatief om tot een langdurige Europese bijdrage aan het netwerk te komen.

De gegevens zijn met name voor klimaatonderzoek van belang, maar ook voor praktische toepassingen zoals het opsporen van olievlekken en voor de visserij. Het Argo netwerk van drieduizend meetboeien staat jaarlijks garant voor meer dan honderdduizend profielen van temperatuur en zoutgehalte om de wereldwijde oceaan stromingen in kaart te brengen. Dat is aanzienlijk meer dan voorheen met weerschepen mogelijk was. Bovendien zijn de metingen van hoge kwaliteit en zijn ze via internet direct wereldwijd beschikbaar.

Tijdens de ministeriële top van de Group on Earth Obervations (GEO) op 30 november a.s. in Kaapstad zullen de mijlpaal en het succes dat inmiddels geboekt is met Argo floats worden gevierd.

Een Argo float wordt overboord gezet

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten