Het KNMI heeft gekeken naar de ontwikkeling van de seismiciteit in Groningen als gevolg van de afbouw van gaswinning. Onder afname van de gaswinning neemt de seismische dreiging af. Echter stoppen de aardbevingen niet als de gaswinning gestopt wordt. De analyse van het KNMI is onderdeel van het advies van de Mijnraad aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over de veiligheidsrisico’s van de gaswinning uit het Groningen-veld.
Om de veranderingen door afname van de gaswinning te bepalen, is de seismische dreiging (hazard) berekend. De seismische dreiging geeft de kans op het optreden van bepaalde grondbewegingen (grondversnellingen) ten gevolge van een aardbeving.
Seismische dreiging gebruikt om bouwnormen af te leiden
Deze seismische dreiging is gebruikt door de NEN en TNO om bouwnormen en het seismisch risico af te leiden. Het seismisch risico is een combinatie van kwetsbaarheid, zoals de sterkte van huizen en hoeveel mensen zich ergens bevinden, en de seismische dreiging. Een hoge dreiging in een gebied zonder woningen en/of infrastructuur, dus lage tot geen kwetsbaarheid, leidt tot een laag risico. Dit risico is van belang voor de versterkingsopgave.
Om de seismische dreiging te berekenen zijn een inschatting van de te verwachten seismiciteit, de invloed van de diepe en ondiepe ondergrond op de aardbevingsignalen en de maximale magnitude die mogelijk kan optreden nodig.
Voor de maximale magnitude waarmee rekening gehouden wordt, wordt niet een getal maar een verdeling gebruikt. In dit geval is de grootste bijdrage aan de maximale magnitude een 5 op de schaal van richter. Dit betekent niet dat een een aardbeving van magnitude 5 voorspeld wordt, er wordt in de dreigingsberekening rekening gehouden met de mogelijkheid dat deze optreedt.
Er zijn drie scenario’s voorgesteld om de gaswinning af te bouwen: een voor koude winters, een voor gemiddelde winters en een voor warme winters. In het koude winter scenario is meer gaswinning nodig, met kans op hogere seismische dreiging, dan in het warme scenario. Daarnaast is er gekeken naar drie perioden van afbouw van de gaswinning:
De seismische dreiging wordt weergeven als een piekgrondversnelling (peak ground acceleration: PGA), voor elke locatie op de kaart. Met een 10 procent kans dat deze in 50 jaar wordt overschreden, dit betekent dat deze overschrijding zich éénmaal in de 475 jaar kan voordoen. Deze overschrijdingskans is internationaal zo gekozen.
Meest actieve seismische gebied bevindt zich in het centrum van het Groningen-veld
Schade aan het oppervlak wordt voornamelijk bepaald door de krachten die de geïnduceerde golven uitoefenen. Deze krachten zijn evenredig aan de grondversnelling, uitgedrukt in eenheden van g, en geven het effect van aardbevingen aan het aardoppervlak weer. Belangrijk voor de veiligheid is daarom de bepaling van de maximale grondversnelling, de piekgrondversnelling (PGA), uitgedrukt in meter per seconde kwadraat (m/s2). De zwaartekrachtversnelling g komt overeen met 9,81 m/s2 en is de maat waarin PGA-waarden weergegeven worden.
Wanneer de gaswinning stopt, betekent dit niet dat er geen aardbevingen meer komen
Wanneer de gaswinning stopt, betekent dit niet dat er geen aardbevingen meer komen. De seismiciteit zal naijlen. Zwaardere bevingen kunnen blijven optreden, al wordt de kans daarop steeds kleiner.
Hoe zich deze waarden vertalen naar risico en de gevolgen voor de versterkingsopgave verwijst het KNMI naar het advies van de Mijnraad en bijdragen van het SodM, de NEN en TNO hieraan.
Ter gelegenheid van het 10 jarig jubileum is vandaag een rapport van World Weather Attribution (W...
31 oktober 2024 - KlimaatberichtDe snelle opwarming van het klimaat wordt veroorzaakt door broeikasgassen waarvan CO2 het meest b...
30 oktober 2024 - KlimaatberichtEen van onze Argo meetboeien - nummer 6901979 - viert deze week zijn tiende verjaardag. Argo floa...
28 oktober 2024 - NieuwsberichtHet KNMI heeft nieuwe klimaatscenario’s ontwikkeld voor Suriname. Deze scenario’s geven een beter...
25 oktober 2024 - Nieuwsbericht