Nieuwsbericht

Najaars Scholieren Meetcampagne fijn stof

27 september 2007

Volgend op de succesvolle voorjaarscampagne organiseert het KNMI dit najaar met SME Advies de Najaars Scholieren Meetcampagne Aërosolen. Scholieren uit heel Nederland gaan dagelijks een half uurtje de buitenlucht in om metingen te doen van aërosolen (fijn stof).

Deze metingen worden vervolgens door het KNMI vergeleken met de metingen door het satellietinstrument OMI om zo een beter begrip te krijgen van de (grote) rol die aërosolen spelen bij klimaatverandering.

De meteorologen van het KNMI maken elke dag speciaal voor de scholieren een GLOBE meetverwachting waarin, aan de hand van de verwachte bewolking, aangegeven wordt of het een goede meetdag wordt. De campagne, waarvoor zich nu al zo'n 8 scholen hebben aangemeld, loopt van 1 oktober tot 1 december. Mogelijk doen er nog meer scholen mee: scholen die deel uitmaken van het project GLOBE Aërosolen kunnen zich tot 1 oktober nog opgeven. Het Globe project wordt ondersteund door de 'subsidieregeling Nationaal Programma Gebruikersondersteuning (GO)'.

Deelnemende scholen
Open Scholengemeenschap Bijlmer (Amsterdam), CSG Farel College (Ridderkerk), Sint Maartenscollege (Maastricht), Fivel College (Delfzijl), het Leidsche Rijn College (Utrecht), College de Heemlanden (Houten), PSG Da Vinci (Purmerend) en het Damstede College (Amsterdam).


 

OMI-meting boven Nederland op 1 april 2007. In het oranje de scholen die deze lente hebben meegedaan met de meetcampagne. Door gelijktijdig te meten kan de nauwkeurigheid van de OMI-metingen worden bepaald.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten