Nieuwsbericht

Nauwkeuriger windmetingen in orkaan

22 december 2015

Het KNMI is in samenwerking met het National Hurricane Center (NHC) gestart met een project om de hoogste windsnelheden in orkanen nog nauwkeuriger te bepalen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zogenaamde wind scatterometers, een radartechniek waarmee windsnelheden vanuit satellieten worden gemeten. Onderzocht wordt of deze techniek nauwkeuriger kan worden gekoppeld aan de één minuut gemiddelde windsnelheid; een windstoot van één minuut is immers genoeg om letsel te veroorzaken of schade aan te richten. Het KNMI ontwikkelt deze radartechniek ten behoeve van ruimtevaartorganisatie EUMETSAT.

De Saffir-Simpson windkrachtschaal, die het National Hurricane Center voor tropische orkanen op dit moment hanteert, is gebaseerd op de hoogste windsnelheid in een orkaan gemiddeld over één minuut. Wanneer een tropische orkaan woedt gaan orkaanjagers in de VS (hurricane hunters) er met vliegtuigen naar toe om met behulp van meetinstrumenten de condities in het centrum van de orkaan te meten. Met de huidige satelliet wind scatterometers, die tegenwoordig veel gebruikt worden door het National Hurricane Center, kunnen alleen gemiddelde windsnelheden worden bepaald over gebieden van grofweg 25 km. De windstoten van één minuut vinden in een veel kleiner gebied plaats, zodat nieuwe meetmethoden nodig zijn om die kleinschalig optredende windsnelheden goed te kunnen bepalen.           
 
Het KNMI is in samenwerking met het National Hurricane Center gestart met een project om te onderzoeken of de maximale windsnelheden gemeten met satelliet wind scatterometers nauwkeurig kunnen worden gekoppeld aan de één minuut gemiddelde windsnelheid. Dat biedt de mogelijkheid om aan de hand van scatterometermetingen de sterkte en categorie van een orkaan te bepalen. Wind scatterometers in de tropen worden niet alleen gebruikt voor windmetingen in tropische orkanen maar ook buiten het orkaanseizoen om intensieve tropische buien en stormen te volgen, zoals die optreden in het Caribisch gebied.


Scatterometer op internet
 

 

De hurricanes van 2015 Bron: National Hurricane Center

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Stormnamen 2024-2025

    De eerste storm van dit seizoen krijgt de naam Ashley, ingebracht door de weerdienst van Groot-Br...

    29 augustus 2024 - Nieuwsbericht
  2. Terugverende temperaturen

    Temperaturen veren terug naar het langjarig gemiddelde. Naarmate ze meer afwijken van het gemidde...

    28 augustus 2024 - Klimaatbericht
  3. Storing KNMI-website 24 augustus 2024

    Onze website was zaterdag 24 augustus 2024 lange tijd niet bereikbaar. Door een technisch mankem...

    27 augustus 2024 - Nieuwsbericht
  4. Vulkaan IJsland opnieuw uitgebarsten

    Op het schiereiland Reykjanes in het zuidwesten van IJsland is op donderdag 22 augustus om 23.26 ...

    23 augustus 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten