Nieuwsbericht

Nederland gastland voor WMO conferentie

10 oktober 2018

Nederland is deze week gastland voor de Meteorological Technology World Expo (MTWE) en CIMO TECO-2018, een tweejaarlijkse conferentie van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven opende de conferentie maandag 8 oktober in de RAI Amsterdam.

De CIMO (Commission for Instruments and Methods of Observation) is één van de belangrijkste commissies van de WMO. Voor de TECO conferentie, van 8 tot 11 oktober, komen zo’n 500 waarneemexperts uit 100 landen samen in Amsterdam. Gelijktijdig wordt de MTWE georganiseerd, de grootste internationale beurs met fabrikanten en dienstverleners op het gebied van (hydro)meteorologische instrument- en ICT-technologie. De belangrijke (en toenemende) interactie tussen industrie en weerdiensten vindt hier plaats. 

KNMI waarneemnetwerk

Iedere minuut nieuwe, betrouwbare gegevens over weer en klimaat; de maandelijkse hoeveelheid neerslag in een polder, de gemiddelde temperatuur in Nederland over de afgelopen 30 jaar, de actuele hoogte van de bewolking op de Polderbaan op Schiphol. Aan de basis van al die informatie staat het nationale waarneemnetwerk van het KNMI. Het KNMI beheert en ontwikkelt  - samen met partners - continu aan de meetnetwerken. 

Weerwaarschuwingen en klimaatonderzoek

De KNMI waarneemdata wordt gebruikt voor het uitgeven van waarschuwingen en zijn essentieel voor weersverwachtingsmodellen en klimaatonderzoek

Ons waarneemnetwerk bestaat uit onder andere uit automatische weerstations op land en de Noordzee, het vrijwillig neerslagnetwerk, twee neerslagradars, de atmosferische onderzoeksfaciliteit in Cabauw en een vloot van Nederlandse VOS-schepen (Voluntary Observing Ships) die op de oceanen waarnemingen verricht. De KNMI waarneemdata wordt onder andere gebruikt voor het uitgeven van waarschuwingen en zijn essentieel voor weersverwachtingsmodellen en klimaatonderzoek. Op de TECO conferentie worden kennis en onderzoeksresultaten over de meettechnieken gedeeld om de kwaliteit en effectiviteit van de waarnemingen wereldwijd te verbeteren. 

Nieuwe databronnen

In toenemende mate worden ook satellietdata en nieuwe bronnen van data ingewonnen en toegepast. Voorbeelden hiervan zijn weergegevens uit crowdsourced netwerken zoals WOW-NL, neerslagmetingen verkregen uit mobiele telefoonnetwerken en vliegtuigen als weerstations. Ondanks dat de kwaliteit van deze gegevens vaak minder goed en deels onbekend is, dragen ze door de grote datavolumes steeds vaker succesvol bij aan de dienstverlening van instituten als het KNMI.

Internationale samenwerking

De internationale uitwisseling en het stroomlijnen van de metingen die wereldwijd verzameld worden, is van essentieel belang. Binnen de WMO worden daarover afspraken gemaakt en wordt kennis gedeeld. Speciale aandacht heeft de 'capacity building', waarin ontwikkelde landen hun kennis en faciliteiten beschikbaar stellen om weerdiensten in minder ontwikkelde delen van de wereld op weg te helpen. Dit draagt bij aan een wereldwijde dekking van het waarneemnetwerk.

Buys Ballot 

De MTWE en CIMO TECO vallen samen met de verjaardag van Buys Ballot, de oprichter van het KNMI

De MTWE en CIMO TECO vallen samen met de verjaardag van Buys Ballot op 10 oktober. De oprichter van het KNMI heeft in 1873 de basis gelegd met het Internationaal Meteorologisch Comité, de voorloper van WMO. Onder zijn leiding werd begonnen met codes om weergegevens over de hele wereld zonder taalproblemen uit te kunnen wisselen. Nu, zo’n 145 jaar later, wordt dat gedachtengoed voortgezet in Amsterdam.  

KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven opent de CIMO TECO-2018
KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven opent de CIMO TECO-2018 ©KNMI/Marijn de Haij
KNMI-stand op de Meteorological Technology World Expo in de RAI Amsterdam
KNMI-stand op de Meteorological Technology World Expo in de RAI Amsterdam ©KNMI/Marijn de Haij
Programma van het KNMI op de Meteorological Technology World Expo in de RAI Amsterdam
Programma van het KNMI op de Meteorological Technology World Expo in de RAI Amsterdam ©KNMI/Leonie Bosselaar

Recente nieuwsberichten

 1. Zware aardbeving in Groningse Westerwijtwerd

  In de Groningse plaats Westerwijtwerd heeft vanochtend vroeg om 5.49 uur een aardbeving plaatsgev...

  22 mei 2019 - Nieuwsbericht
 2. Het klimaat verandert. Toch?

  Het klimaat verandert. Dit zien we overal om ons heen en metingen tonen dit ook aan: het is op de...

  21 mei 2019 - Nieuwsbericht
 3. Zonnig maar koud

  Mei was tot nu toe relatief koud. Toch was er op sommige dagen veel zon. Hoe is in Nederland het ...

  14 mei 2019 - Nieuwsbericht
 4. CO2: top of flop?

  Zonder CO2 en andere broeikasgassen lag de temperatuur op aarde veel lager. Ze zijn om die reden ...

  07 mei 2019 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten