Nieuwsbericht

Neerslagstation Harlingen 60 jaar

05 januari 2018

Dag in dag uit tappen 325 neerslagwaarnemers iedere ochtend op een vast tijdstip handmatig de regenmeter af. De hoge dichtheid van het neerslagmeetnetwerk van het KNMI wordt in stand gehouden door deze vrijwilligers. Ter ere van het 60-jarige bestaan van neerslagstation Tjerk Hiddessluizen in Harlingen ging KNMI'er Peter Westenbrink op bezoek bij sluiswachter Job Göbel.

Vanuit de sluiswachterstoren heb ik een mooi uitzicht over de Waddenzee. De kustlijn van Terschelling tekent zich scherp af tegen de horizon. Het is bewolkt. Vanuit het noorden nadert regen en motregen. Ik ben op het sluiseiland van de Tjerk Hiddessluizen in Harlingen. Sinds midden jaren dertig worden in Harlingen al neerslagwaarnemingen gedaan. Eerst op de toenmalige HBS, waar de aardrijkskundeleraar de neerslagaftappingen verzorgde. In 1957 verhuisde de neerslagmeter naar de huidige locatie, nu zestig jaar geleden.

Meten voor de toekomst 

"Als je onze neerslaggegevens en die van de KNMI buienradar over elkaar legt, kun je in de toekomst beter voorspellen waar wat voor neerslag gaat vallen"

Sluiswachter Job Göbel ziet het meten als een onderdeel van zijn werk. “Het is een gewoonte op deze sluis om dat te doen. Ik realiseerde me wel dat het KNMI de data nodig had, maar was er verder niet mee bezig.” Dat veranderde toen Job in De Bilt was voor een open dag. Daar werd uitgelegd waarom het KNMI de neerslaghoeveelheid meet. “Interessant!” zegt Job enthousiast. “Het KNMI was toen bezig met een nieuwe buienradar die ook allerlei soorten neerslag kan herkennen; regen, hagel, sneeuw, maar je moet daarvoor ook neerslaggegevens vanaf de grond hebben. Zo van, is daar of daar inderdaad neerslag gevallen. En als je dan bijvoorbeeld onze neerslaggegevens en die van de radar over elkaar legt, dan kan je in de toekomst veel beter voorspellen waar wat voor neerslag gaat vallen en wat daarvan de intensiteit zal zijn. Sinds deze uitleg, zie ik het nut van onze dagelijkse neerslagmeting.”

Op je post

Job is alleen op dienst. Wel zitten een verdieping lager twee brugwachters. Begin 2018 vertrekken die naar de centrale post in Leeuwarden. Nu de sluis nog maar door één iemand wordt bediend, is het lastiger om de neerslagmeter te legen. Job: “Die aftapping is maar een kleinigheid natuurlijk, maar je bent wel een paar minuten niet op je post. Op dit moment is het even niet druk met de scheepvaart, maar je kunt zomaar in vijf minuten twee of drie oproepen krijgen. Vergeet ik mijn handmarifoon of telefoon, dan krijgen de schippers geen gehoor en bellen ze de havendienst of ons kantoor.”

Ons gesprek wordt onderbroken door een pieptoon. Het binnenvaartschip Maxima meldt zich. Job loopt naar een beeldscherm. Voorzichtig gaat de sluis open. De Waddenzee en wolkenlucht vormen samen een grijs vlak, waarin de kustlijn van Terschelling wordt uitgegomd. Langzaam vult de neerslagmeter zich met regen en motregen.

Neerslagwaarnemers gezocht

Iedereen kan neerslagwaarnemer worden voor het KNMI

We zoeken regelmatig vrijwilligers voor een aantal locaties. Iedereen kan waarnemer worden voor het KNMI. Wilt u meer weten? Stuur ons een e-mail.

foto van sluiswachter Job Göbel bij de Tjerk Hiddessluizen in Harlingen
Sluiswachter Job Göbel bedient de Tjerk Hiddessluizen in Harlingen (©KNMI)
foto van een neerslagmeter waarmee de waarnemers de hoeveelheid regen meten
Neerslagmeter waarmee de waarnemers de hoeveelheid regen meten (©KNMI)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Op hoeveel opwarming stevenen we af?

    Op dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...

    22 november 2024 - Klimaatbericht
  2. Nieuw automatisch weerstation in Horst

    In het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...

    20 november 2024 - Nieuwsbericht
  3. Hoe dicht zitten we al bij 1,5 graden opwarming?

    2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...

    19 november 2024 - Klimaatbericht
  4. Vier tyfoons raken de Filipijnen in korte tijd

    In slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurt...

    19 november 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten