Nieuwsbericht

Nieuwe fijnmaziger klimaatmodellen laten neerslagtoename duidelijker zien

19 maart 2015

De afgelopen decennia is de neerslag in Noordwest Europa sterk toegenomen. Tegelijkertijd is er minder regen gevallen in Zuid Europa.

In zijn proefschrift laat Ronald van Haren zien dat veel klimaatmodellen moeite hebben om de waargenomen neerslagverandering te simuleren. De verandering in de modellen is veel kleiner. De oorzaak daarvan ligt in de simulatie van windpatronen.

Als modellen de juiste windpatronen over de Atlantische Oceaan en Europa simuleren dan zijn ze ook beter in staat om neerslagtrends in de winter op de juiste manier te simuleren. De huidige generatie mondiale klimaatmodellen is nog te grofmazig om dat goed te doen. Nieuwe, fijnmazige, simulaties die recent door KNMI zijn uitgevoerd met weervoorspelmodellen, laten betere resultaten zijn.

Deze modellen zijn beter in staat de atmosferische circulatie te simuleren waarin vocht wordt meegenomen vanaf de Atlantische Oceaan naar Europa. De individuele stormen ontwikkelen zich realistisch en zorgen voor regen op de juiste plaats. Ronald van Haren laat zien dat door gebruik te maken van weervoorspelmodellen het klimaat beter gesimuleerd kan worden.

Ook de KNMI’14 klimaatscenario’ s laten grote veranderingen in neerslag voor de toekomst zien, maar spreiding tussen de vier scenario’s is groot. Dat komt onder andere door verschillen in uitkomsten tussen de klimaatmodellen. Het werk in dit proefschrift geeft handvaten om die modellen verder te verbeteren.

Ronald van Haren verdedigt vandaag zijn proefschrift getiteld Assessment of Uncertainties in simulatied European precipitation aan de Wageningen Universiteit.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten