Nieuwsbericht

Nieuwe methode brengt emissiebronnen in kaart

06 november 2012

Het KNMI heeft een nieuwe rekenmethode ontwikkeld om de door satellieten gemeten luchtvervuiling terug te rekenen naar de bron. Met deze methode kunnen de emissiebronnen van stikstofdioxide (NO2) wereldwijd gevolgd worden en kan de effectiviteit van luchtkwaliteitmaatregelen worden bepaald.

Bij de nieuwe rekenmethode van KNMI-onderzoeker Bas Mijling wordt gebruik gemaakt van dagelijkse satellietmetingen van OMI en GOME-2 en meteorologische gegevens om de gemeten luchtvervuiling terug te rekenen naar de bron. Doordat de NO2-concentraties al sinds de jaren negentig wereldwijd door satellietinstrumenten worden gemeten, is hiermee de ontwikkeling van de emissiebronnen door de jaren heen goed te volgen.

Zo is te zien dat in West-Europa de concentratie van het vervuilende gas de afgelopen jaren is afgenomen door een gecombineerd effect van luchtkwaliteitmaatregelen en economische teruggang. In China daarentegen is de sterke economische groei duidelijk waarneembaar door de toegenomen NO2-concentraties in de atmosfeer.
Ook de vergaande maatregelen tijdens de Olympische Spelen in Beijing in 2008 om de luchtvervuiling tegen te gaan, zijn te herleiden met de rekenmethode. De berekeningen wijzen uit dat de emissies met 20 procent teruggebracht werden. In combinatie met de gunstige weersomstandigheden resulteerde dit in een afname van 40 procent in NO2-concentraties boven de stad. De schone lucht was echter van korte duur: anderhalf jaar later bereikte de luchtvervuiling boven Beijing nieuwe recordhoogten.

Stikstofdioxide is een gas dat voornamelijk vrijkomt bij verbrandingsprocessen zoals in automotoren en kolencentrales. Hoge concentraties NO2 vervuilen de lucht en spelen een belangrijke rol bij de vorming van ozon, dat eveneens schadelijk is voor de gezondheid. De hoogste concentraties worden gemeten in dichtbevolkte geïndustrialiseerde gebieden, zoals West- en Midden-Europa, het oosten van de VS en China. Met satellietmetingen wordt tevens de NO2-uitstoot van landbouw, bosbranden en scheepvaart zichtbaar gemaakt.

KNMI-onderzoeker Bas Mijling is met het proefschrift waarin deze rekenmethode wordt toegelicht, gepromoveerd aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Boven: NOx emissies in 2007 voor Chinese provincies en omliggende landen. Onder: de jaarlijkse groei van NOx emissies voor dezelfde gebieden.
Boven: NOx emissies in 2007 voor Chinese provincies en omliggende landen. Onder: de jaarlijkse groei van NOx emissies voor dezelfde gebieden.
De luchtkwaliteit in Beijing tijdens een smogepisode en tijdens gunstige meteorologische omstandigheden.
De luchtkwaliteit in Beijing tijdens een smogepisode en tijdens gunstige meteorologische omstandigheden.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten