Nieuwsbericht

Onweersbuien brengen afkoeling in Griekenland

16 juli 2007

Na een aantal zeer hete dagen met op 1 september in Tripolis nog 39 graden is het weer in Griekenland eindelijk omgeslagen. Regen- en onweersbuien hebben er begin september plaatselijk veel regen gebracht. 

Zware regen en hitte Alpen en Italië
Zware regenval heeft eind augustus in het Alpengebied voor overlast gezorgd. In het noorden van Italië is in 48 uur lokaal 250 mm gevallen. Opmerkelijk is ook de hitte in Zuid-Italië: Pescara noteerde op 30 augustus 45,0 graden. Bari kwam op 25 juni met 45,6 graden nog net iets hoger uit en dat is de hoogste temperatuur die deze zomer in Italië is gemeten. In Palermo werd het in de nacht van 30 op 31 augustus niet "kouder" dan 32,6 graden. In de nacht van 24 op 25 juni 2007 werd in Cefalu (Sicilië) een minimumtemperatuur gemeten van 36,7 graden, de warmste nacht die Europa ooit beleefde. Hevige onweersbuien maken in Italië en op de Balkan een einde aan de extreme hitte. Dit weekeinde is het nog warm maar volgende week wordt het ook in Griekenland eindelijk minder warm en worden daar temperaturen verwacht van rond 25 graden. Bovendien kan het er dan ook weer eens op meerdere plaatsen regenen.

Drie hittegolven
Deze zomer telde in Griekenland drie hittegolven, de eerste en langste in de tweede helft van juni, de tweede rond 24 juli en de derde rond 28 augustus. Tijdens de hittegolven in juni en juli zijn op enkele plaatsen, waaronder Lamia en Elefisis temperaturen gemeten van 46 graden. Zelfs het noordelijke Thessaloniki kwam tot 44,0 graden. Vooral de junihitte was extreem: op veel plaatsen kwam het kwik toen een week achtereen boven de 40 graden. Zo'n hittegolf komt volgens de Griekse meteorologische dienst eens in de honderd jaar voor en drie hittegolven in één zomer is helemaal uniek. In Griekenland en Italië was de zomer bovendien kurkdroog wat leidde tot rampzalige bosbranden.  

Zuidelijke straalstroom achter extreme weer
De ligging van de straalstroom speelt een belangrijke rol in de aansturing van het weer. Lagedrukgebieden, die gewoonlijk over het noorden van Europa trekken, volgden de eerste zomermaanden een zuidelijker koers en trokken veelal via Groot Brittannië over ons land richting Scandinavië. De zuidelijke ligging van de straalstroom droeg er ook aan bij dat zeer warme lucht vanuit Afrika het zuiden en oosten van Europa kon bereiken. Volgens weerman Jan Visser hield de zuidelijker ligging van de straalstroom mogelijk verband met het veelvuldig uitbreken van koude luchtmassa's (vooral op hoogte) uit het gebied van Groenland en Canada waardoor het een komen en gaan was van depressies. 

Recordnatte zomer in England
In het overgangsgebied met de zeer warme lucht ontstonden vooral in West-Europa actieve storingen die zorgen voor de enorme regenval. Engeland en Wales beleven de natste zomer sinds het begin van de neerslagwaarnemingen in 1766. Volgens voorlopige cijfers is hier tussen 1 mei en 23 juli 387 mm gevallen. Dat is twee keer de normale som. Het vorige zomerrecord stond op naam van 1789 met 350 mm. Juni was volgens het Engelse KNMI de natste sinds 1914. Gemiddeld over het land viel 134,5 mm tegen 121,2 in juni 1980, de vorige recordmaand. Op 25 juni kreeg Fylindales in North York Shire in 24 uur 103,1 mm, op 20 juli viel in Pershore College in Worcestershire nog eens 120,8 mm in een etmaal.
  
*Toelichting bij radarafbeelding neerslag onder dit artikel
Meteoroloog Jacob Kuiper maakte op basis van een combinatie van satelliet- en radarafbeeldingen een bijzondere afbeelding waarop de neerslagintensiteit van 20 augustus goed is te zien. De kleuren rood en zwart geven aan dat er in korte tijd veel regen is gevallen. De afbeelding toont de grillige neerslagpatronen rond de depressiekern die op 20 augustus voor de Zeeuwse kust lag.

*Toelichting bij illustratie Jacob Kuiper onder artikel
Juli 2006 was recordwarm en kurkdroog, juli 2007 heel nat met normale temperaturen. Het grillige Nederlandse weer tekent zich ook af in de natuur. De boom rechtsonder op de foto gemaakt in De Bilt profiteert goed van de vele regen.

Recordwarme en kurkdroge juli 2006 naast natte juli 2007* (Foto: Jacob Kuiper, WPI/KNMI)
Recordwarme en kurkdroge juli 2006 naast natte juli 2007* (Foto: Jacob Kuiper, WPI/KNMI)
Onweer in Drachten, 3 juli 2007 (Foto: fam. de Boer)
Onweer in Drachten, 3 juli 2007 (Foto: fam. de Boer)
Composiet van radar- en satellietbeelden op 20 augustus 2007 (opname Jacob Kuiper)
Composiet van radar- en satellietbeelden op 20 augustus 2007 (opname Jacob Kuiper)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Klimaatstreepjescode vanaf het begin van de jaartelling

    De klimaatstreepjescode waar we elk jaar een streep voor de gemiddelde temperatuur in De Bilt van...

    08 januari 2025 - Klimaatbericht
  2. Zware aardbeving China

    In China is er om 02:05 uur Nederlandse tijd (09:05 uur lokale tijd) een aardbeving met een magni...

    07 januari 2025 - Nieuwsbericht
  3. Wijziging in wettelijke taken van het KNMI

    Het KNMI heeft een aantal verplichte publieke taken, zoals het opstellen van een algemeen weerber...

    07 januari 2025 - Nieuwsbericht
  4. Meer sneeuwval in Noordpoolgebied door opwarming

    Terwijl in Nederland de sneeuwval afneemt, is dat in het hoge Noorden juist andersom: daar valt d...

    06 januari 2025 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten