Nieuwsbericht

Ook januari warmste in drie eeuwen

31 januari 2007

Januari is dit jaar de zachtste louwmaand sinds het begin van de metingen door wateropziener Cruquius ruim driehonderd jaar geleden. Het vorige record, gemiddeld 6,2 graden in januari 1921, 1975 en 1983 is zelfs met bijna een hele graad overtroffen.

Januari 2007 gaat de archieven in met een etmaalgemiddelde temperatuur van 7,1 graden, terwijl 2,8 graden normaal zou zijn (gemiddeld over het tijdvak 1971-2000). Kennelijk is er nog altijd geen einde gekomen aan de recordwarme periode die al ruim een half jaar duurt. Ook juli, september, de herfst van 2006 en het hele jaar 2006 waren in zeker drie eeuwen niet zo warm, terwijl oktober, november en december hoog in de top tien staan bij de zachtste maanden. Een hardnekkige wind uit zuidwestelijke richtingen blijft garant staan voor aanvoer van zachte lucht. 

Een draaiing van de wind naar het noorden levert gelijk een kouder weerbeeld op, zoals we rond 23 januari konden merken. Langer dan enkele dagen duurde de “winter” echter niet maar de vorst loog er niet om. De vliegbasis Twenthe registreerde twee dagen achtereen matige vorst van ruim -9 graden en in het oosten bleef het ook overdag vriezen. 

Januari was bovendien een natte maand. Landelijk gemiddeld viel 113 mm terwijl 69 mm normaal is. Vooral op 18 januari viel er veel, de dag van de zware storm met zeven dodelijke slachtoffers en enorme overlast. De storm met windstoten van ruim 130 km/uur in Wilhelminadorp was de zwaarste in vijf jaar en staat zelfs in de top in van de zwaarste van de laatste drie decennia. Op verschillende plaatsen viel meer dan 50 mm regen, bijna de maandsom in één dag.

In veel landen om ons heen kwam de storm hard aan. Naar schatting kostte het zware weer in Europa aan zeker zestig mensen het leven. Vooral Duitsland werd getroffen door de stormdepressie. In de bergen zijn daar zelfs windsnelheden gemeten van 200 km/uur. Een week later kreeg Europa opnieuw te maken met zwaar weer, maar nu was sneeuw de oorzaak van grote problemen. Vooral Frankrijk, Duitsland het Alpengebied en Tsjechië kregen het zwaar te verduren. Op verschillende plaatsen vielen in 24 uur enkele tientallen centimeters sneeuw. De wintersporters kwamen eindelijk aan hun trekken, maar wind, jagende sneeuw en lawinegevaar zorgden niet voor de meest aangename wintersportcondities. Menig reiziger liep zelfs op de snelwegen vast in de sneeuw en met name in Frankrijk viel op veel plaatsen de stroom uit.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten