Nieuwsbericht

Ook KNMI meet aardbeving bij Sumatra

02 maart 2016

De zware aardbeving met magnitude 7,9 die op woensdag 2 maart om 13.50 uur Nederlandse tijd plaatsvond voor de kust van Sumatra is ook door de seismische meetinstrumenten van het KNMI in de Heimansgroeve in Zuid-Limburg gemeten.

Door een aardbeving ontstaan er trillingen in de aarde. Deze seismische golven planten zich voort door de aarde. Hoe groter de aardbeving is, hoe verder deze golven zich kunnen verspreiden. Bij een aardbeving zoals die van 2 maart bereiken de trillingen ook Nederland en kunnen hier met seismische meetinstrumenten gemeten worden. In Nederland kunnen mensen deze trillingen niet voelen, daarvoor zijn ze te klein geworden.

Vlak na de aardbeving is er een tsunami-waarschuwing uitgegeven, wat standaard is bij een aardbeving met een grote magnitude in deze regio. Toen bleek dat er geen tsunamigolven werden gemeten is de waarschuwing weer ingetrokken. Tsunamigolven ontstaan door verticale beweging van de zeebodem. Bij Sumatra was de beweging voornamelijk horizontaal waardoor er geen tsunami is ontstaan in het bovenliggende water.

De registratie van deze aardbeving in het KNMI meetstation Heimansgroeve is hieronder te zien. De horizontale lijnen geven een uur aan seismische metingen. De ster geeft de tijd van de aardbeving weer (12.50 uur UTC-tijd = 13.50 uur NL-tijd). Het kost de seismische golven vervolgens 13 minuten om zich door de aarde van Indonesië naar Nederland te verplaatsen waardoor de eerste trillingen in Nederland om 13.03 uur UTC-tijd wordt gemeten.

Registratie van de aardbeving op het KNMI-meetstation Heimansgroeve in Zuid-Limburg. De ster geeft de tijd van de aardbeving weer (12.50 uur UTC-tijd = 13.50 uur NL-tijd). De golven doen er vervolgens 13 minuten over om Nederland te bereiken om 13.03 uur.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Op hoeveel opwarming stevenen we af?

    Op dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...

    22 november 2024 - Klimaatbericht
  2. Nieuw automatisch weerstation in Horst

    In het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...

    20 november 2024 - Nieuwsbericht
  3. Hoe dicht zitten we al bij 1,5 graden opwarming?

    2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...

    19 november 2024 - Klimaatbericht
  4. Vier tyfoons raken de Filipijnen in korte tijd

    In slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurt...

    19 november 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten