Nieuwsbericht

Op weg naar nieuwe KNMI-klimaatscenario’s

03 februari 2020

Het KNMI werkt aan nieuwe klimaatscenario’s die schetsen hoe het Nederlandse klimaat over 50 tot 100 jaar waarschijnlijk zal veranderen. Klimaatscenario’s vormen de basis voor onderzoek naar de effecten van klimaatverandering en adaptatie aan die verandering. In 2021 wordt het Klimaatsignaal’21 verwacht en in 2023 volgen de KNMI’23-klimaatscenario’s.

Wetenschappelijk onderzoek, naar bijvoorbeeld zeespiegelstijging, droogte en kans op extreem weer, vormt de basis voor de scenario’s. Sinds 2018 werken wetenschappers van het KNMI hiervoor aan data- en klimaatmodelanalyses. Maar ook wordt een brede groep gebruikers van de scenario’s actief betrokken. Zo wordt aan universiteiten, ministeries, waterschappen, gemeenten en de Deltacommissie gevraagd naar hun informatiebehoefte. Deze partijen zijn samengebracht in de Klankbordgroep KNMI-klimaatscenario’s. Afgelopen vrijdag vond de kick-off plaats: een mooie stap op weg naar de nieuwe KNMI-klimaatscenario’s.
 

Kick-off Klankbordgroep KNMI-klimaatscenario's op 31 januari 2020

2021: het Klimaatsignaal’21

In 2021 publiceert het KNMI een eerste duiding van het zesde assessmentrapport van het IPCC voor Nederland: het Klimaatsignaal’21. Deze duiding presenteert de nieuwste inzichten van dit rapport in zeespiegelstijging, extreme neerslag, droogte, het stedelijk klimaat en de snelheid van veranderingen.

2023:  KNMI’23-klimaatscenario’s

De KNMI’23-klimaatscenario’s worden gebaseerd op de CMIP6-modellen. Daarmee baseren ze zich op de allerlaatste mondiale klimaatinzichten. De KNMI’23-klimaatscenario’s laten met getallen zien welke klimaatveranderingen in Nederland rond 2050 en 2100 plausibel zijn. Die getallen beschrijven onder andere temperatuur, neerslag, droogte, wind en zeespiegelstijging. Daarnaast beschrijven ze waargenomen tendensen, en geven ze 30-jarige reeksen voor het weer die bij het toekomstige klimaat passen.

Klimaatscenario’s

Klimaatscenario’s hebben meestal een tijdshorizon van 50 tot 100 jaar. Hierin verschillen ze van weersverwachtingen (tot 10 dagen vooruit) en seizoensverwachtingen (tot 100 dagen vooruit). Klimaatscenario’s doen alleen uitspraken over het gemiddelde weer en de kans op extreem weer op de langere termijn.

De laatste KNMI-klimaatscenario’s zijn verschenen in 2014. Deze scenario’s zijn veelvuldig gebruikt in programma’s en onderzoek met betrekking tot waterveiligheid, landbouw, energie en watermanagement.

Nieuwsbrief

Het KNMI informeert u via de KNMI Klimaatbrief over de ontwikkeling van de nieuwe KNMI-klimaatscenario’s en gerelateerde nieuwe inzichten op het gebied van klimaatverandering. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan door een mail te sturen naar: klimaatscenarios@knmi.nl.  

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  2. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Satellietinstrument OMI al 20 jaar in de ruimte

    Vandaag, 15 juli is het precies 20 jaar geleden dat de Aura-satelliet werd gelanceerd, met daar a...

    15 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. Satelliet EarthCARE doet eerste succesvolle stralingsmetingen

    Met indrukwekkend veel detail heeft satelliet EarthCARE zijn eerste metingen verricht van de hoev...

    12 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten