Nieuwsbericht

Opening KNMI Data Centrum

13 december 2012

Om de verschillende datasets van het KNMI voor de buitenwereld toegankelijker te maken en versnippering van kennis en beheer tegen te gaan, heeft het KNMI een nieuw datacentrum opgezet.

Vandaag wordt het nieuwe KNMI Data Centrum (KDC) geopend met een minisymposium over het gebruik van overheidsinformatie en -data.

Het KNMI Data Centrum (KDC) past binnen het Rijksoverheidbeleid om datagegevens vrij en op eenduidige wijze beschikbaar te stellen. Het KDC ontsluit de vele datasets waar het KNMI over beschikt. Deze variëren van resultaten van individuele wetenschappers tot data van de KNMI Klimaatscenario’s.

Deze data kenden voorheen een grote diversiteit aan gebruikte technieken, sites en beheeromgevingen.
Het KDC gaat alle KNMI-data stroomlijnen zodat er één webportaal is waar eenvoudig te zien is welke datasets bij het KNMI beschikbaar zijn en gedownload kunnen worden. Het nieuwe datacentrum is voornamelijk bestemd voor professionele gebruikers, wetenschappers en weeramateurs, maar ook vrij toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in deze gegevens.

Nu steeds meer data gestandaardiseerd en gevisualiseerd worden, zijn veel KNMI-data toegankelijk geworden voor sectoren buiten de meteorologie en klimatologie. Daarbij wordt het steeds interessanter om verschillende data te combineren en in kaart te brengen. Bekende voorbeelden zijn de neerslagradar en satellietbeelden maar ook de visualisatie van klimaatmodeldata uit EC Earth en temperatuurkaarten op www.klimaatatlas.nl.

Het KNMI heeft de afgelopen jaren ruime ervaring opgedaan met webservices zoals het visualiseren en downloaden van geo-informatie. Het KNMI heeft als bronhouder van grote hoeveelheden geo-data veel mogelijkheden in huis voor allerlei toepassingen op het gebied van geo-informatie. Om de vindbaarheid van data te vergroten is de KDC-catalogus gekoppeld aan andere (overheids)catalogi zoals het Nationaal Georegister, data.overheid.nl en het INSPIRE GeoPortal.

Een belangrijk onderdeel van het KDC is het Satelliet Data Platform (SDP). Het KNMI verwerkt veel satellietdata van ESA, EUMETSAT en NASA die hun eigen productieproces hebben. Het SDP verzorgt de dataproductie en archivering voor een groot aantal satellietmissies. Het KDC is er op ingericht om deze grote hoeveelheden data beschikbaar te stellen en te visualiseren.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten