Nieuwsbericht

Opnieuw aardbevingen in Noord-Italië

29 mei 2012

Vanochtend om 9.00 uur en vanmiddag om 13.00 uur vonden er twee grote aardbevingen plaats in het noorden van Italië, waarbij volgens Italiaanse media ook slachtoffers zijn gevallen. De bevingen hadden een kracht van 5,8 en 5,6 op de schaal van Richter en een diepte van ongeveer 10 km.

Vorige week, zondag 20 mei, vond er ook een aardbeving plaats in hetzelfde gebied ten noordwesten van Bologna. Die aardbeving had een kracht van 6,0. De locatie van de bevingen van vandaag is 12,5 kilometer ten westen van de beving van vorige week.

De aardbeving van vanochtend is geen naschok van die van 20 mei, en de aardbeving van 13.00 uur is geen naschok van die van vanochtend. Beiden zijn nieuwe hoofdschokken die samen een zwerm van aardbevingen vormen. Dergelijke zwermen van aardbevingen komen vaker voor in dit gebied in Italië. Na de aardbeving van vanochtend zijn er tientallen kleine naschokken geweest, waarvan de grootste een magnitude van 4,7 had.

Italië maakt deel uit van de botsingszone (subductiezone) tussen de Afrikaanse en de Euro-Aziatische plaat. Deze platen bewegen met een snelheid van 4-10 mm per jaar tegen elkaar aan. Dit veroorzaakt veel aardbevingen in het Middellandse Zee gebied, in Spanje, Italië, Griekenland en Turkije. Meer informatie over de tektoniek van Italië en het Middellandse Zeegebied is te vinden in de achtergrondtekst over aardbevingen in Italië.

De aardbevingen zijn ook in Nederland door seismometers van het KNMI gemeten.

De locaties van de twee aardbevingen in Noord-Italië van mei 2012 zijn aangegeven met gele spelden. De linker speld geeft de locatie van de beving van vanochtend aan. (Bron locaties: USGS)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten