Satellietbeeld van orkaan Helene
Bron: NOAA

Orkaan Helene zorgt voor veel slachtoffers en schade in de Verenigde Staten

01 oktober 2024

Orkaan Helene heeft afgelopen weekend voor veel slachtoffers en schade gezorgd in Amerika. De storm bracht harde wind, hevige regenval en overstromingen met zich mee. Met een stijgend dodental en miljarden aan schade komt deze orkaan in een illuster rijtje met andere impactvolle orkanen zoals Katrina.

Helene begon als een tropische depressie bij Cuba op maandag 23 september. Meteorologen zagen al snel dat deze depressie zou uitgroeien tot een sterke orkaan, en gaven haar een naam.  

Op donderdag 26 september bereikte de storm de Golf van Mexico. In de Golf van Mexico kwam Helene boven het warme zeewater van 30°C tot 31°C terecht, wat zorgde voor veel energie voor deze orkaan. 

Voor een orkaan is water van minstens 27°C nodig om sterker te worden, dus Helene kon hierdoor snel groeien. De omstandigheden in de lucht werkten ook in het voordeel van de storm, waardoor de orkaan steeds krachtiger werd. 

Eén van de zwaarste orkanen in Florida 

Helene kwam vrijdagochtend vroeg aan land in de Florida Bend, in de buurt van Tallahassee. De orkaan nam tot het laatste moment toe in intensiteit en behaalde windsnelheden tot 220 km/u (categorie 4). Hiermee werd Helene een van de zwaarste orkanen ooit die in dit gebied aan land gekomen is. Helene was ook een zeer grote orkaan, bijna zo groot als een derde van de Verenigde Staten. 

Grote overstromingen en schade 

Langs de westkust van Florida ontstonden hoge stormvloeden, met waterstanden die opliepen tot wel 6 à 7 meter. De kuststeden langs de westkust kregen te maken met overstromingen. 

De grootste impact van Helene wordt nu zichtbaar in het westen van de staat North Carolina. Nabij de Appalachen viel honderden millimeters neerslag, wat in het bergachtige gebied aardverschuivingen, modderstromen en grootschalige overstromingen veroorzaakte. Vooral het gebied rondom Asheville is zeer hard geraakt; hele dorpen zijn weggespoeld doordat rivieren metershoog buiten hun oevers traden 

Veel slachtoffers en schade 

Tot nu toe zijn er ongeveer 100 doden gemeld, maar er zijn nog veel mensen vermist. De financiële schade is enorm: de eerste schattingen lopen al op tot 100 miljard dollar. Dit zou orkaan Helene bij de meest vernietigende orkanen plaatsen, waar verder orkanen als Katrina (2005), Harvey (2017) en Ian (2022) toe behoren. 

Satellietbeeld van orkaan Helene. Bron: ©NOAA

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Warme, zonnige en ook natte septembermaand

    September was ruim een graad warmer dan het langjarig gemiddelde: gemiddeld was het 15,8 °C tegen...

    30 september 2024 - Nieuwsbericht
  2. Energiedroogtes in Europese elektriciteitssystemen met waterkrachtcentrales

    Met meer hernieuwbare energie in Europa wordt ons elektriciteitssysteem gevoeliger voor het weer ...

    27 september 2024 - Klimaatbericht
  3. Extreme regenval in midden-Europa twee keer zo waarschijnlijk door klimaatverandering

    Deze maand kreeg midden-Europa te maken met extreem veel regen door storm Boris. Zelfs nu, met kl...

    25 september 2024 - Klimaatbericht
  4. Extreme regenval van Boris in historisch perspectief

    Extreme regenval door storm Boris zorgde deze maand in midden-Europa voor overstromingen. Vooral ...

    25 september 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten