Satellietbeeld van orkaan Helene
Bron: NOAA

Helene is de derde dodelijkste orkaan in de Verenigde Staten

04 oktober 2024

Orkaan Helene heeft afgelopen weekend voor veel slachtoffers en schade gezorgd in Amerika. De storm bracht harde wind, hevige regenval en overstromingen met zich mee. Met een stijgend dodental en miljarden aan schade komt deze orkaan in een illuster rijtje met andere impactvolle orkanen zoals Katrina.

Het dodental van de orkaan Helene loopt op. Orkaan Helene is officieel de derde dodelijkste orkaan die de VS trof sinds Katrina in 2005 in New Orleans en Maria in in 2017 in Puerto Rico (grondgebied van de VS). De verwachting is dat het dodental door orkaan Helene nog verder zal oplopen. Doordat er een week na de orkaan nog geen contact is met sommige afgelegen gebieden, is het nog niet duidelijk hoeveel slachtoffers daar zijn gevallen. Een officieel aantal vermisten is er niet, maar met honderden mensen is er nog geen contact geweest.

Update 1 oktober 2024

Helene begon als een tropische depressie bij Cuba op maandag 23 september. Meteorologen zagen al snel dat deze depressie zou uitgroeien tot een sterke orkaan, en gaven haar een naam.  

Op donderdag 26 september bereikte de storm de Golf van Mexico. In de Golf van Mexico kwam Helene boven het warme zeewater van 30°C tot 31°C terecht, wat zorgde voor veel energie voor deze orkaan. 

Voor een orkaan is water van minstens 27°C nodig om sterker te worden, dus Helene kon hierdoor snel groeien. De omstandigheden in de lucht werkten ook in het voordeel van de storm, waardoor de orkaan steeds krachtiger werd. 

Eén van de zwaarste orkanen in Florida 

Helene kwam vrijdagochtend vroeg aan land in de Florida Bend, in de buurt van Tallahassee. De orkaan nam tot het laatste moment toe in intensiteit en behaalde windsnelheden tot 220 km/u (categorie 4). Hiermee werd Helene een van de zwaarste orkanen ooit die in dit gebied aan land gekomen is. Helene was ook een zeer grote orkaan, bijna zo groot als een derde van de Verenigde Staten. 

Grote overstromingen en schade 

Langs de westkust van Florida ontstonden hoge stormvloeden, met waterstanden die opliepen tot wel 6 à 7 meter. De kuststeden langs de westkust kregen te maken met overstromingen. 

De grootste impact van Helene wordt nu zichtbaar in het westen van de staat North Carolina. Nabij de Appalachen viel honderden millimeters neerslag, wat in het bergachtige gebied aardverschuivingen, modderstromen en grootschalige overstromingen veroorzaakte. Vooral het gebied rondom Asheville is zeer hard geraakt; hele dorpen zijn weggespoeld doordat rivieren metershoog buiten hun oevers traden 

Veel slachtoffers en schade 

Tot nu toe zijn er ongeveer 100 doden gemeld, maar er zijn nog veel mensen vermist. De financiële schade is enorm: de eerste schattingen lopen al op tot 100 miljard dollar. Dit zou orkaan Helene bij de meest vernietigende orkanen plaatsen, waar verder orkanen als Katrina (2005), Harvey (2017) en Ian (2022) toe behoren. 

Satellietbeeld van orkaan Helene. Bron: ©NOAA

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Kijk zelf hoe temperatuurextremen in Nederland veranderen

    Het KNMI-klimaatdashboard toont nu ook de verandering in temperatuurextremen. Zoals het aantal vo...

    27 januari 2025 - Klimaatbericht
  2. Nieuwe handregenmeters voor onze neerslagwaarnemers

    Komend jaar krijgen alle vrijwillige neerslagwaarnemers van het KNMI een nieuwe handregenmeter. D...

    27 januari 2025 - Nieuwsbericht
  3. Opwarming in winter het sterkst bij noordoostenwind

    De opwarming van Nederland in het winterhalfjaar is het grootst bij noordoostenwind. Dit past bij...

    22 januari 2025 - Klimaatbericht
  4. Sombere dagen in de winter

    Vandaag is Blue Monday, de zogenaamd deprimerendste dag van het jaar. De dagen zijn kort, de zon ...

    20 januari 2025 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten