Nieuwsbericht

Orkaan Sandy: venijnig slot van orkaanseizoen

30 oktober 2012

Het drukbevolkte gebied aan de oostkust van de Verenigde Staten heeft het in de avond van 29 oktober zwaar te verduren gehad en helaas zijn er slachtoffers te betreuren. Het venijn van het Atlantische orkaanseizoen van 2012 zit overduidelijk in de staart. Orkaankracht wind, lokaal meer dan 200 mm regen en ongekend hoog water, waardoor vele straten, tunnels en metrolijnen onder water kwamen. Daarbij opgeteld de meer dan 6 miljoen huishoudens zonder stroom en de winterse kant van Sandy met sneeuwstormen in het Apalachengebergte maken Sandy tot een fenomenale orkaan die men nog lang zal heugen. De wind is inmiddels gaan liggen, maar de warme vochtige bovenlucht zal de komende dagen nog veel neerslag brengen in het noordoosten van de Verenigde Staten.

Voordat orkaan Sandy aan land ging is ze omgedoopt tot superstorm. Het karakter van Sandy veranderde van een tropische orkaan, gevoed door warme vochtige lucht, naar een erg diep lagedrukgebied van 940 mb buiten de tropen, naar een superstorm. Doordat ze groter werd in omvang heeft New York veel last gehad van wateropzet en overstromingen.

Door de interactie met de koude lucht boven land is Sandy verder uitgediept voor ze aan land kwam en het lagedrukgebied zal in verzwakte vorm nog dagenlang in het noordoosten van de Verenigde Staten voor neerslag zorgen. Alhoewel Sandy van tropische origine is, zorgt ze voor een van de vroegste openingen van de wintersportgebieden in de Apalachen.

KNMI-orkaandeskundige Ad Stoffelen heeft het verloop van Sandy op de voet gevolgd. “De eerste satellietmetingen van de nieuwe Europese MetOp-B satelliet lieten ons een goed beeld zien van de uitgebreidheid van de storm en het uitstromen van de koude lucht vanaf het land juist ten zuiden van de kern van het lagedrukgebied. Ook de windmetingen van voorganger MetOp-A 50 minuten eerder gaven een goed beeld van de storm voordat ze aan land ging.” Deze KNMI-gegevens worden intensief door het NOAA Operational Prediction Centre en National Hurricane Centre gebruikt voor storm en orkaanverwachtingen.

De satellietbeelden geven de windrichting en windkracht met windvaantjes weer. Hoe meer streepjes aan een vaantje, hoe sterker de wind. Op beide beelden is links in het midden onder de vaantjes een witte vlek te zien. Dat is koude lucht die de orkaan in wordt getrokken en voor de transitie van orkaan naar superstorm zorgt.

Vijfdaagse neerslagverwachting voor het noordoosten van de VS. (Bron: NOAA)
Vijfdaagse neerslagverwachting voor het noordoosten van de VS. (Bron: NOAA)
Op het satellietbeeld van MetOp-B is de windrichting en sterkte van orkaan Sandy goed te zien. (Bron: KNMI)
Op het satellietbeeld van MetOp-B is de windrichting en sterkte van orkaan Sandy goed te zien. (Bron: KNMI)
Satellietbeeld van MetOp-A met de windrichting en sterkte van orkaan Sandy. (Bron: KNMI)
Satellietbeeld van MetOp-A met de windrichting en sterkte van orkaan Sandy. (Bron: KNMI)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Nederlandse wintertemperaturen: het oosten is het nieuwe westen

    De afgelopen tijd is Nederland in alle seizoenen opgewarmd. In de winter is de temperatuur in het...

    27 november 2024 - Klimaatbericht
  2. Storm Conall

    Storm Conall bereikt woensdag 27 november Nederland. We verwachten woensdagavond in het noorden v...

    26 november 2024 - Nieuwsbericht
  3. Op hoeveel opwarming stevenen we af?

    Op dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...

    22 november 2024 - Klimaatbericht
  4. Nieuw automatisch weerstation in Horst

    In het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...

    20 november 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten