Nieuwsbericht

Ouderwetse sneeuwdag in Nederland

16 december 2009

Sneeuw heeft op donderdag 17 december het winterplaatje in het grootste deel van het land compleet gemaakt. Vooral in het noorden waar het langdurig sneeuwde is de sneeuwlaag flink aangegroeid. De sterke wind veroorzaakt hier bovendien stuifsneeuw.

De sneeuw hing samen met een actieve storing die langs de kust richting België trekt. De activiteit van (sneeuw)storingen boven het warme water van de Noordzee is moeilijk voorspelbaar en kan tot grote verschillen in hoeveelheden sneeuw leiden.

Overlast voor het verkeer
Sneeuw kan het verkeer parten spelen door gladheid en slecht zicht. Als het een beetje sneeuwt valt dat nog wel mee. In lichte sneeuw is het zicht nog zo’n 1 tot 2 kilometer. Naarmate het harder sneeuwt, wordt het zicht snel minder. In een zware sneeuwbui ligt het zicht tussen 200 en 500 meter, vergelijk met het zicht in mist. In zware sneeuwbuien kan het zicht verder teruglopen soms zelfs tot minder dan 50 meter. De toenemende wind kan ook leiden tot stuifsneeuw, waardoor het zicht wordt beperkt.

Vorige sneeuwsituatie
De laatste keer dat het in ons land flink sneeuwde is bijna een jaar geleden. In de zuidoostelijke helft lag op 5 januari gemiddeld zo'n 10 cm sneeuw. De zachte winters van de laatste jaren hebben weinig sneeuw opgeleverd zodat we het minder gewend zijn. In strengere winters komen sneeuwsituaties zoals deze herhaaldelijk voor en bleef de bodem soms weken achtereen wit.

Hoe vaak sneeuw
Sneeuw heeft ons land weinig, landelijk valt er op 30 dagen per jaar sneeuw. Vaak is het natte sneeuw bij temperaturen boven nul. De overgang tussen sneeuw, natte sneeuw, regen en ijzel is vaak moeilijk te voorspellen omdat de processen die leiden tot vorming van sneeuw zich dichtbij het vriespunt afspelen. Een kleine variatie in de temperatuur kan grote gevolgen hebben voor de vorm van de neerslag en de situatie kan over korte afstanden sterk verschillen. Een sneeuwlaag, die dagen blijft liggen, komt nog minder voor. In sommige winters helemaal niet, maar meestal ligt er wel even sneeuw. In Zeeland en Zuid-Holland op 10 dagen per jaar, in het oosten van Groningen, Drenthe en op de Limburgse heuvels ligt op 25 dagen sneeuw.

Winterse buien kunnen in het verkeer bijzonder hinderlijk zijn (foto Robert Hoetink)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. 2024 warmste jaar ooit gemeten

    Het zat eraan te komen, maar nu is het zeker: het aardoppervlak was nooit eerder sinds metingen z...

    10 januari 2025 - Klimaatbericht
  2. Klimaatstreepjescode vanaf het begin van de jaartelling

    De klimaatstreepjescode waar we elk jaar een streep voor de gemiddelde temperatuur in De Bilt van...

    08 januari 2025 - Klimaatbericht
  3. Zware aardbeving China

    In China is er om 02:05 uur Nederlandse tijd (09:05 uur lokale tijd) een aardbeving met een magni...

    07 januari 2025 - Nieuwsbericht
  4. Wijziging in wettelijke taken van het KNMI

    Het KNMI heeft een aantal verplichte publieke taken, zoals het opstellen van een algemeen weerber...

    07 januari 2025 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten