Nieuwsbericht

Paasvuren zichtbaar op satellietbeeld en in fijnstofmeting

23 april 2019

De afgelopen paasdagen brandden er in het oosten van Nederland en in Duitsland verschillende paasvuren. De paasvuren zelf zijn gemeten door het satellietinstrument VIIRS dat infrarode straling meet. De rook van de vuren is door de oostelijke wind naar het westen geblazen en werd gemeten door een netwerk van fijnstofsensoren.

Op Stille Zaterdag en Eerste Paasdag zijn ondanks de droogte paasvuren ontstoken in grote delen van Europa. Deze vuren zijn waargenomen door het satellietinstrument VIIRS dat infrarode (thermische) straling meet. Op de kaart zijn de vuren te zien die zijn gemeten in de nachten van 19 tot 21 april. In geel zijn de branden aangegeven die vrijwel dagelijks aanwezig zijn. Dit zijn bijv. de industriële gebieden in IJmuiden, Rotterdam en langs rivieren. In rood zijn de branden aangegeven die alleen in de paasnachten brandden, dit zijn de paasvuren. Het wolkenloze weer van deze dagen maakte de metingen mogelijk.

De oostelijke stroming blies de rook van de paasvuren richting het westen, waar het door vele fijnstofsensors en neuzen werd opgepikt. Zo ook door de sensor die in Houten in de tuin van een KNMI-medewerker hangt. In deze grafiek is de concentratie van de fijnste deeltjes (kleiner dan 2.5 micron, die het meest schadelijk zijn voor de gezondheid) te zien van 15 tot 22 april. Op 20 en 21 april, Paaszaterdag en Eerste Paasdag, is er een sterke verhoging van de fijnstofconcentratie te zien, aangeduid met de rode pijlen.

De fijnstofsensor is onderdeel van een Europees netwerk van sensoren. Dit is een burgerinitiatief met experimentele fijnstofsensoren, dat een aanvulling is op het officiële Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit.

Satellietbeeld van Nederland, België en Duitsland waarop met rode stippen paasvuren te zien zijn.
Satellietbeeld waarop met rode stippen de paasvuren te zien zijn. Bron: NASA/VIIRS
Grafiek die met een lijn de concentratie fijnstof gedurende een week weergeeft.
Concentratie van fijnstof, gemeten van 15 tot 22 april. Op 20 en 21 april, Paaszaterdag en Eerste Paasdag, is er een sterke verhoging van de fijnstofconcentratie te zien, aangeduid met de rode pijlen.
Kaart van Nederland met in verschillende kleuren de hoeveelheden fijnstof.
Fijnstofmetingen om 10 uur 's ochtends op Eerste Paasdag. Hoe roder de kleur hoe meer fijnsotf er in de lucht zat. In de noordelijke helft van Nederland was de concentratie hoger dan in het zuiden. Bron: Luftdaten

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Zware aardbeving in Myanmar

    In Myanmar is om 7:20 uur Nederlandse tijd (12:50 uur lokale tijd) een zware aardbeving opgetrede...

    28 maart 2025 - Nieuwsbericht
  2. Aardmagnetisme: wie wat bewaart, heeft wat!

    Uitbarstingen op de zon kunnen grote effecten hebben op onze vitale infrastructuur. Om deze reden...

    27 maart 2025 - Nieuwsbericht
  3. Hoe dragen vliegtuigstrepen bij aan de opwarming van de aarde?

    Vliegtuigen stoten CO2 uit en dragen daarmee bij aan de opwarming van het klimaat. Een minder bek...

    26 maart 2025 - Klimaatbericht
  4. Verbeterde windmetingen op Schiphol

    Een nieuw instrument op Schiphol moet de wind veel nauwkeuriger en ruimtelijker gaan meten. Daarm...

    24 maart 2025 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten