Klimaatbericht

Paasweer kan alle kanten op

30 maart 2018

Het weer met Pasen is door de jaren heen zeer wisselend. Slechts 8 procent van deze variabiliteit kan worden verklaard door de telkens veranderde datum waarop wij Pasen vieren. De rest komt door de wisselvalligheid van het weer. Over dertig jaar zullen vroege paasdagen ongeveer even warm zijn als late paasdagen nu.

Paaszondag

De warmste paaszondag was op 24 april 2011, in De Bilt werd toen 26°C gemeten. Twee jaar later, op 31 maart 2013, kwam de maximumtemperatuur niet boven 4,3°C. Sinds het begin van de metingen, was er op twintig paaszondagen sprake van nachtvorst. Dat komt neer op 17 procent.

2018 wordt qua temperatuur vrij koel: het KNMI verwacht een maximumtemperatuur rond 7°C in De Bilt. Dat is weliswaar 5 graden onder het langjarig gemiddelde voor paaszondag, maar het is regelmatig kouder geweest.

Het KNMI meet sinds 1901 dagelijks de minimum- en maximumtemperatuur. Uit deze reeks kunnen we opmaken dat paasdagen in maart gemiddeld zo’n 2 graden kouder zijn dan in april. Echter, de verschillen tussen de warmste en koudste paasdagen zijn veel groter dan 2 graden (figuur 1). De datum van Pasen geeft dus weinig zekerheid over de temperatuur. Slechts 8 procent van de variabiliteit in temperatuur kan worden verklaard door de datum, de rest komt door de wisselvalligheid van het weer.

Klimaatverandering versus wisselvalligheid

De KNMI’14 klimaatscenario’s geven een indicatie van de verwachte veranderingen in het Nederlandse weer. In het scenario dat uitgaat van 2 graden wereldwijde temperatuurstijging en weinig verandering in de weerspatronen rondom Nederland, stijgt de maart-april gemiddelde maximumtemperatuur met zo’n 2 graden rond 2050 ten opzichte van 1981-2010. Vroege paasdagen rond 2050 zullen dus ongeveer even warm zijn als late paasdagen nu. Desondanks zorgt ook in de toekomst de wisselvalligheid van het weer voor grote verschillen tussen de jaren.

KNMI-Klimaatbericht door Karin van der Wiel

Figuur 1: Meetreeks minimum- en maximumtemperatuur op paaszondagen in De Bilt.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  2. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Satellietinstrument OMI al 20 jaar in de ruimte

    Vandaag, 15 juli is het precies 20 jaar geleden dat de Aura-satelliet werd gelanceerd, met daar a...

    15 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. Satelliet EarthCARE doet eerste succesvolle stralingsmetingen

    Met indrukwekkend veel detail heeft satelliet EarthCARE zijn eerste metingen verricht van de hoev...

    12 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten