Nieuwsbericht

Prijs voor KNMI-onderzoekers

16 oktober 2012

Aanstaande donderdag 18 oktober ontvangen zes onderzoekers van het KNMI de Väisälä Award 2012, een onderscheiding van de Wereld Meteorologische Organisatie voor onderzoek naar meteorologische waarneemmethodes en instrumenten.

De KNMI-ers zijn in de prijzen gevallen met hun onderzoek naar metingen van de hoeveelheid bewolking. In een artikel in het tijdschrift Journal of Geophysical Research vergelijken zij vijf verschillende waarneemtechnieken voor het bepalen van de wolkenfractie en geven een manier om de verschillende informatiebronnen optimaal te combineren.

De bedekkingsgraad, die zo’n anderhalve eeuw lang door menselijke waarnemers is geschat, wordt pas sinds kort bepaald met meetinstrumenten. Dat biedt tegenwoordig de mogelijkheid om het verloop van de hoeveelheid bewolking continu, zeven dagen per week gedurende 24 uur, gedetailleerd te volgen. Dat is niet alleen van belang voor de weersverwachting, maar ook voor onderzoek naar klimaatverandering.

De invloed van bewolking op het klimaat stelt klimaatonderzoekers, mede door het gebrek aan metingen, nog voor vraagtekens. Internationaal is de afgelopen jaren geëxperimenteerd met meettechnieken in instrumenten om de menselijke waarneming zo optimaal mogelijk te kunnen vervangen. Het artikel toont aan dat de diverse waarneemtechnieken leiden tot andere karakteristieken van de wolkenfractie. Daarom doen zij het voorstel voor een nieuw instrument dat ruimtelijke informatie van de wolkenformatie combineert met nauwkeurige waarnemingen van de wolkenhoogte.

De KNMI-onderzoekers Reinout Boers, Marijn de Haij, Wiel Wauben, Henk Klein Baltink, Bert van Ulft en Mark Savenije ontvangen de prijs voor hun artikel “Optimized fractional cloudiness determenation from five ground-bases remote sensing techniques” in Journal of Geophysical Reseach.

De WMO is de intergouvernementele organisatie die als onderdeel van de Verenigde Naties zorg draagt voor de wereldwijde toepassing en verspreiding van meteorologische methodes. De Vaisala Award is vernoemd naar prof. Vilho Vaisala (1889-1969) bekend door zijn meteorologisch onderzoek. De prijs wordt uitgereikt tijdens de WMO Technical Conference on Meteorological and Environmental Instruments and Methods of Observation, die van 16 tot 18 oktober 2012 plaatsvindt in Brussel.

Een aantal KNMI-ers ontvangen de Vaisala Award vernoemd naar prof. Vilho Vaisala (1889-1969) bekend door zijn meteorologisch onderzoek

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten