“Watermanagement en bestrijding van droogte wordt door de klimaatverandering steeds gecompliceerder”. Dat zei de Prins van Oranje op een bijeenkomst van de Wereld Meteorologische Organisatie op 14 maart in Genève, waarin Nederland werd vertegenwoordigd door het KNMI.
De Prins woonde een deel bij van de “High Level Meeting on National Drought Policies” (HMNDP) van 11 tot 15 maart in zijn rol van voorzitter van de Adviesraad voor Water en Sanitatie van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (UNSGAB). Kroonprins Willem Alexander moedigt alle regeringen aan tot het instellen van een nationaal droogteplan dat past binnen de internationale wetten en regelgeving.
Droogte is een natuurlijk fenomeen maar zorgelijk is de frequentie en sterkte waarmee droogteperiodes toenemen door de klimaatverandering. Het doel van de bijeenkomst met hoogwaardigheidsbekleders van landen die te kampen hebben met droogteproblematiek en leiders en experts van gezaghebbende internationale water- en klimaatorganisaties was om een raamwerk te bieden voor het opstellen van nationale droogtepolitiek.
Hoewel Nederland voor een groot deel onder de zeespiegel ligt, en er een toename in de jaarlijkse neerslag wordt geconstateerd, kunnen langdurige droge periodes in bijvoorbeeld het stroomgebied van de Rijn grote economische schade veroorzaken. Schade kan onder meer het gevolg zijn van het gebrek aan koelcapaciteit van energiecentrales, vaarbeperkingen van de scheepvaart en het binnendringen van zout zeewater.
In Nederland is de situatie volgens Frits Brouwer, hoofddirecteur van het KNMI veel minder dramatisch dan in andere droge gebieden in de wereld. Vanuit dat perspectief draagt Nederland bij aan de wereldwijde mitigatie van de effecten van droogte.
Een voorbeeld hiervan is het programma “efficient watergebruik in de landbouw” van het Ministerie van Buitenlandse Zaken mede gefinancierd door Nederland. Een ander voorbeeld, dat in Genève is gepresenteerd, is het “International Climate Assessment & Dataset” van het KNMI waarmee een bijdrage geleverd wordt aan het monitoren van klimaat. Dit concept wordt inmiddels toegepast in drie gebieden die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering: de “Southeast Asian Climate Assessment & Dataset” en “Latin American Climate Assessment & Dataset”.
Zijne Koninklijke hoogheid de Prins van Oranje houdt op 22 maart a.s. ook een toespraak bij de viering van de interntionale Wereld Waterdag in het World Forum in Den Haag.
De afgelopen tijd is Nederland in alle seizoenen opgewarmd. In de winter is de temperatuur in het...
27 november 2024 - KlimaatberichtStorm Conall bereikt woensdag 27 november Nederland. We verwachten woensdagavond in het noorden v...
26 november 2024 - NieuwsberichtOp dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...
22 november 2024 - KlimaatberichtIn het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...
20 november 2024 - Nieuwsbericht