Nieuwsbericht

Prins van Oranje bij Wereld Meteorologische Organisatie

15 maart 2013

“Watermanagement en bestrijding van droogte wordt door de klimaatverandering steeds gecompliceerder”. Dat zei de Prins van Oranje op een bijeenkomst van de Wereld Meteorologische Organisatie op 14 maart in Genève, waarin Nederland werd vertegenwoordigd door het KNMI.

De Prins woonde een deel bij van de “High Level Meeting on National Drought Policies” (HMNDP) van 11 tot 15 maart in zijn rol van voorzitter van de Adviesraad voor Water en Sanitatie van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (UNSGAB). Kroonprins Willem Alexander moedigt alle regeringen aan tot het instellen van een nationaal droogteplan dat past binnen de internationale wetten en regelgeving.

Droogte is een natuurlijk fenomeen maar zorgelijk is de frequentie en sterkte waarmee droogteperiodes toenemen door de klimaatverandering. Het doel van de bijeenkomst met hoogwaardigheidsbekleders van landen die te kampen hebben met droogteproblematiek en leiders en experts van gezaghebbende internationale water- en klimaatorganisaties was om een raamwerk te bieden voor het opstellen van nationale droogtepolitiek.
Hoewel Nederland voor een groot deel onder de zeespiegel ligt, en er een toename in de jaarlijkse neerslag wordt geconstateerd, kunnen langdurige droge periodes in bijvoorbeeld het stroomgebied van de Rijn grote economische schade veroorzaken. Schade kan onder meer het gevolg zijn van het gebrek aan koelcapaciteit van energiecentrales, vaarbeperkingen van de scheepvaart en het binnendringen van zout zeewater.

In Nederland is de situatie volgens Frits Brouwer, hoofddirecteur van het KNMI veel minder dramatisch dan in andere droge gebieden in de wereld. Vanuit dat perspectief draagt Nederland bij aan de wereldwijde mitigatie van de effecten van droogte.
Een voorbeeld hiervan is het programma “efficient watergebruik in de landbouw” van het Ministerie van Buitenlandse Zaken mede gefinancierd door Nederland. Een ander voorbeeld, dat in Genève is gepresenteerd, is het “International Climate Assessment & Dataset” van het KNMI waarmee een bijdrage geleverd wordt aan het monitoren van klimaat. Dit concept wordt inmiddels toegepast in drie gebieden die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering: de “Southeast Asian Climate Assessment & Dataset” en “Latin American Climate Assessment & Dataset”.

Zijne Koninklijke hoogheid de Prins van Oranje houdt op 22 maart a.s. ook een toespraak bij de viering van de interntionale Wereld Waterdag in het World Forum in Den Haag.

De Prins van Oranje in het presidium naast Michel Jarraud, Secretaris-Generaal van de WMO (foto: WMO)
De Prins van Oranje in het presidium naast Michel Jarraud, Secretaris-Generaal van de WMO (foto: WMO)
Frits Brouwer, hoofddirecteur KNMI, op de  High Level Meeting on National Drought Policies in Genève (foto: WMO)
Frits Brouwer, hoofddirecteur KNMI, op de High Level Meeting on National Drought Policies in Genève (foto: WMO)
Prins welkom geheten bij HMNDP door Frits Brouwer, hoofddirecteur van het KNMI en Permanente Vertegenwoordiger van Nederland bij de WMO (foto: WMO)
Prins welkom geheten bij HMNDP door Frits Brouwer, hoofddirecteur van het KNMI en Permanente Vertegenwoordiger van Nederland bij de WMO (foto: WMO)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten