Nieuwsbericht

Publicatie IPCC-rapport over klimaatextremen

28 maart 2012

Leidt klimaatverandering tot meer en heviger extreem weer? Hoe zorgen maatschappelijke situaties en milieuomstandigheden ervoor dat weer- en klimaatgebeurtenissen rampen worden? Hoe kunnen samenlevingen robuuster en veerkrachtiger worden tegenover extremen? De antwoorden op dit soort vragen zijn in het nieuwste IPCC-rapport beoordeeld en vastgesteld. Vandaag heeft het internationale klimaatpanel het rapport openbaar gemaakt.

Dit rapport over beheersing van de risico’s van klimaatextremen is de eerste publicatie van het IPCC waarin verschillende wetenschappelijke disciplines - klimaatwetenschap, adaptatiebeleid en risicomanagement – zijn samengebracht. Het is in tweeënhalf jaar tijd door meer dan tweehonderd auteurs wereldwijd geschreven, plus gecontroleerd en bediscussieerd door honderden wetenschappers, beleidsmakers en experts uit de private sector. De beleidsamenvatting van het rapport is al eerder door het IPCC – bestaande uit alle 193 landen van de Verenigde Naties – op 18 november 2011 regel voor regel goedgekeurd.

Een greep uit de bevindingen van het rapport: klimaatverandering leidt tot meer klimaatextremen in de toekomst, hittegolven leveren vooral problemen op in verstedelijkte gebieden en het verminderen van broeikasgassen kan klimaatverandering en klimaatextremen beperken. Blootstelling en kwetsbaarheid zijn de belangrijkste factoren bij rampen als gevolg van klimaatextremen. De belangrijkste bijdrages aan het verminderen van rampen blijken te zijn: goede levensomstandigheden, opleiding, infrastructuur, betrouwbare informatie, gedegen bestuur en goede organisatie.
Volgens het rapport is de kans groot dat de dagelijkse maximum- en minimumtemperaturen wereldwijd omhoog gaan, meer en extremere hittegolven kunnen voorkomen en er meer zware neerslag is terwijl ook de droogte toeneemt. Daarnaast kunnen extreem hoge waterstanden op zee vaker voorkomen, net als zware tropische cyclonen.

Het rapport gaat niet in op afzonderlijke landen, vanwege het gebrek aan lokale metingen en te grofmazige klimaatmodellen. Het IPCC heeft de aarde in 23 regio’s verdeeld en voor deze regio’s de klimaatextremen uitgezocht. De trends die voor Nederland zouden gelden, zijn: hogere maximum- en minimumtemperaturen, kans op meer en extremere hittegolven, kans op meer zware neerslag in de winter, kans op toenemende droogte en kans op afname van het aantal stormen.

Het internationale klimaatpanel vermeldt tevens dat het waarschijnlijk is dat de mens een aandeel heeft in temperatuurstijging op aarde en heeft bijgedragen aan de toename van zware neerslag en de extreem hoge waterstanden op zee.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten