2020 was samen met 2014 het warmste jaar sinds tenminste 1901, het begin van onze metingen. De gemiddelde temperatuur was 11,7 °C. Het was ook het zevende zeer warme jaar op rij. Dit beeld past in de trend van een opwarmend klimaat. Bijna alle maanden waren warmer dan normaal. Een overzicht van het weer dit jaar.
Storm Ciara was de eerste storm in Nederland die een naam kreeg
Het jaar begon met een code rood in het noorden van het land, elders code oranje. Rondom de jaarwisseling was er zeer dichte mist. Echt winters weer kwam deze winter niet voor. In februari overheerste het wisselvallige en onstuimige weer en trok de ene na de andere storing over ons land. Op 9 februari trok storm Ciara over het land, de eerste storm in Nederland die een naam kreeg. In het hele land stond code oranje uit voor zeer zware windstoten. Sneeuw werd vrijwel niet waargenomen. Alleen op 26 en 27 februari viel natte sneeuw waarbij het in West-Brabant enige tijd wit werd.
De lente viel vooral op door de recordhoeveelheid zon: landelijk gemiddeld 805 uur tegen 507 uur normaal. Het was daarmee de zonnigste lente sinds het begin van de metingen. En nooit eerder was het zo vroeg in het jaar zo warm als op 16 februari (16,7 °C) en 8 april (24,5 °C).
Nooit eerder telden we zoveel tropische dagen achter elkaar in De Bilt
Ondanks de koele juli was de zomer zeer warm. In augustus was er een hittegolf met negen tropische dagen. Nooit eerder telden we zoveel tropische dagen achter elkaar in De Bilt. Van 8 tot en met 12 augustus gaven we een code oranje uit voor extreme hitte. Ook de nachten waren bijzonder warm. In drie etmalen kwam de temperatuur in De Bilt niet onder 20,0 °C, wat zeer uitzonderlijk is. Op 16 en 21 augustus stonden ook codes oranje uit toen (onweers)buien voor overlast zorgden.
De herfst was zeer zacht en ook zonnig. Nooit eerder was het zo laat in het jaar zo warm als op 15 september (met 31,4 °C een tropische dag) en 2 november (19,3 °C). Op 15 september werd het in Gilze-Rijen zelfs 35,1 °C, de hoogste temperatuur die ooit in september in Nederland is gemeten.
Eind van het jaar, op 27 december, zorgde storm Bella aan de kust voor windstoten tot ongeveer 110 km/uur.
2020 komt op de derde plaats van zonnigste jaren sinds het begin van de waarnemingen. De zon scheen ongeveer 2026 uur, normaal is 1639 uur. Het minst zonnig was het in het oosten met in Twenthe 1863 uur zon. Aan de kust scheen de zon het meest: in Vlissingen scheen 2190 uur.
In het oosten en zuidoosten was het opnieuw zeer droog, aan de westkust was het een vrij nat jaar
Na de zeer droge jaren 2018 en 2019 was 2020 in het oosten en zuidoosten op veel plaatsen opnieuw zeer droog. Aan de westkust was het juist een vrij nat jaar. Het natste KNMI-station was Hoek van Holland met 985 millimeter. In Ell viel daarentegen niet meer dan 495 millimeter regen.
Het zonnige en droge lenteweer leidde tot een recordhoog landelijk neerslagtekort aan het einde van de lente van 161 millimeter. In de zomer viel landelijk gemiddeld de normale hoeveelheid neerslag. In het oosten hield de droogte aan, in noordwesten en midden was het op veel plaatsen juist natter dan normaal. De herfst was gemiddeld aan de droge kant, maar in het kustgebied viel veel meer neerslag dan normaal en in het zuidoosten minder. Eind september was in het oosten en zuiden de droogte nog steeds niet overal voorbij, het neerslagtekort was daar meer dan 300 millimeter. Door de zeer droge lente en zonnige zomer bleef het landelijk neerslagtekort zo hoog als in de 5 procent droogste jaren.
De normaal is het gemiddelde weer over de periode 1981-2010. Vanaf 2021 gebruikt het KNMI het gemiddelde over 1991-2020 als nieuwe normaal. Door om de tien jaar een langjarig gemiddelde te berekenen, kunnen we het weer van nu vergelijken met dat in het verleden. Dit jaaroverzicht was dus het laatste overzicht met de normaal over 1981-2010.
Een van onze Argo meetboeien - nummer 6901979 - viert deze week zijn tiende verjaardag. Argo floa...
28 oktober 2024 - NieuwsberichtHet KNMI heeft nieuwe klimaatscenario’s ontwikkeld voor Suriname. Deze scenario’s geven een beter...
25 oktober 2024 - NieuwsberichtBij de Open Dag konden bezoekers vragen indienen over klimaatverandering, die we nadien in een kl...
25 oktober 2024 - KlimaatberichtOp 5 oktober was de Open Dag van het KNMI. Bezoekers konden zien hoe een weerballon wordt opgelat...
23 oktober 2024 - Klimaatbericht