Nieuwsbericht

Roman Poolreizen

03 oktober 2006

Een roman over klimaatonderzoek geschreven door een onderzoeker. Dat maken we weinig mee, het boek Poolreizen dat Richard Bintanja schreef is dan ook uniek.

De auteur, onderzoeker-meteoroloog bij het KNMI en de Universiteit Utrecht, nam zelf deel aan drie expedities naar Antarctica. In totaal bivakkeerde hij meer dan zeven maanden in het Zuidpoolgebied. Die persoonlijke ervaring komt het avontuurlijke reisverhaal, een zoektocht naar de grenzen van het menselijk kunnen en denken, zeker ten goede en maakt het ook heel realistisch. Uiteraard speelt het (pool)weer in de roman een belangrijke rol, maar gaat het toch vooral om het verhaal van de jonge biologe Maaike en de veertiger Joachim.

De onderzoekers, in meerdere opzichten elkaars tegenpolen, zijn tot elkaar veroordeeld op een Zweedse wetenschappelijke expeditie naar Antarctica. Zowel tijdens de heenreis – twee lange weken op een deinend schip – als tijdens het verblijf op een krapbemeten poolbasis komen verschillen in karakter, levensbeschouwing en wetenschappelijke ambitie in verhitte discussies tot uiting. Tevens leiden de talrijke ontberingen en gevaren, de Zweedse eigenaardigheden en de moeizame voortgang van het onderzoek gaandeweg tot allerlei spanningen en aanvaringen, waarbij ook het onverwerkte verleden om de hoek komt kijken. Desondanks lijkt de expeditie een wetenschappelijk succes te worden, maar dan laat Antarctica haar ware gezicht zien....

Boekgegevens:
'Poolreizen', de debuutroman van Richard Bintanja verscheen bij Uitgeverij Servo, Assen, 2006. Paperback, 268 pagina’s, ISBN 9057869020, euro 16,95.

Voormalig KNMI-onderzoeker Richard Bintanja schreef zijn roman Poolreizen

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,7°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  2. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten