Nieuwsbericht

Samenwerking Suriname/Nederland in klimaatonderzoek

10 juni 1999

De Meteorologische Dienst van Suriname (MDS) heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het KNMI voor het uitvoeren van het wetenschappelijk onderzoeksproject Research on Atmospheric Dynamics and Chemistry in Suriname (Radchis). De overeenkomst behelst een samenwerking bij het verrichten van klimatologisch onderzoek van de ozonlaag.

Aan het onderzoeksprogramma wordt ook deelgenomen door het Instituut voor Atmosferisch Onderzoek (IMAU) van de Universiteit Utrecht en het Max Planck Instituut voor Chemie in Mainz. Doel van het onderzoek is het oprichten en onderhouden van een ozonmeetstation in Suriname. Dit om de dynamica, transporten en de chemie in de tropische atmosfeer te bestuderen. Aangezien de Inter Tropische Convergentie Zone twee keer per jaar over Suriname trekt, heeft het meetstation in Paramaribo een unieke ligging voor het verrichten van dit onderzoek. Hierdoor kunnen onderzoekers een compleet beeld krijgen van de structuur en gedragingen van de tropische atmosfeer.

Het Radchis-project duurt vier jaar waarbij UV-metingen worden verricht met behulp van een Brewer instrument. Hiermee wordt de hoeveelheid ultraviolette straling, die de aarde bereikt, gemeten en daaruit kan de hoeveelheid ozon worden bepaald. Zoals bekend vormen UV-stralen een gevaar voor de gezondheid. Door de metingen wordt een bijdrage geleverd aan de kennis over de blootstelling van UV. In juli wordt op het weerstation in Paramaribo ook nog een ozonsonde station gericht.

Bron: De Ware Tijd

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Op hoeveel opwarming stevenen we af?

    Op dit moment nadert de klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan zijn einde. Hoe staat het met de...

    22 november 2024 - Klimaatbericht
  2. Nieuw automatisch weerstation in Horst

    In het Limburgse Horst is een nieuw automatisch weerstation geïnstalleerd door het KNMI. De verwa...

    20 november 2024 - Nieuwsbericht
  3. Hoe dicht zitten we al bij 1,5 graden opwarming?

    2024 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit gemeten. Waar we vorig jaar nog net onder de 1,5 g...

    19 november 2024 - Klimaatbericht
  4. Vier tyfoons raken de Filipijnen in korte tijd

    In slechts tien dagen tijd hebben vier tyfoons de Filipijnen getroffen. Dit is een unieke gebeurt...

    19 november 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten