Nieuwsbericht

Satelliet ziet menging oppervlaktewater en diepzeewater

10 mei 2012

Zeehoogtemetingen met satellieten kunnen laten zien waar diepe menging heeft plaatsgevonden en tot welke diepte. Hoe dieper de verticale menging reikt in een gebied, hoe lager het zeeniveau.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Renske Gelderloos dat ze deed bij het KNMI.

Voor het klimaatonderzoek is de mogelijkheid om vanuit de ruimte de menging van oppervlaktewater en diepzeewater in kaart te brengen een stap voorwaarts en zeer aantrekkelijk. Dit mengen gebeurt alleen onder barre weersomstandigheden, waardoor het lastig is om ter plekke met een schip metingen te doen.

Iedere winter mengt het oppervlaktewater in de Labrador Zee, tussen Canada en Groenland, met het zwaardere water eronder. Soms reikt de menging slechts tot een diepte van 200 meter, andere jaren tot wel 2400 meter diep.

Dergelijke diepe verticale menging vindt maar in enkele gebieden in de wereld plaats en is de enige mogelijkheid voor snelle interactie tussen de diepe oceaan en het oppervlaktewater. Het proces speelt een cruciale rol in de oceaancirculatie en kan grote gevolgen hebben voor het klimaat. Het is daarom van belang de variaties in de sterkte van de menging te begrijpen en te kunnen meten.
Het onderzoek richt zich op de vraag hoe de atmosfeer en de oceaan met elkaar deze variaties in diepe menging bepalen. Uit de studie blijkt onder meer dat een zeer zoete bovenlaag diepe menging niet alleen verhindert door die bovenlaag heel licht te maken in vergelijking met het zeewater op grotere diepte, maar dat het ook de uitwisseling van warmte tussen de oceaan en de atmosfeer sterk beperkt.

Een zoete bovenlaag heeft dus een grotere remmende werking op de diepe menging dan tot nu gedacht. Dit is een belangrijk resultaat, omdat er door het smeltende zee-ijs in de Arctische Oceaan en de smeltende gletsjers in Groenland steeds meer zoet water naar de Labrador Zee stroomt.

Renske Gelderloos verdedigt haar proefschrift op maandag 14 mei aanstaande in het academiegebouw van de Universiteit Utrecht.

Zeehoogtemetingen met satellieten kunnen laten zien waar in de oceaan diepe menging van water heeft plaatsgevonden en tot welke diepte
Zeehoogtemetingen met satellieten kunnen laten zien waar in de oceaan diepe menging van water heeft plaatsgevonden en tot welke diepte
De omstandigheden op zee kunnen erg lastig zijn om ter plekke metingen te doen zodat satellieten dan uitkomst bieden
De omstandigheden op zee kunnen erg lastig zijn om ter plekke metingen te doen zodat satellieten dan uitkomst bieden

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten