Nieuwsbericht

Scholieren dragen bij aan KNMI-klimaatonderzoek

20 september 2006

Zo'n honderd enthousiaste leerlingen van 15 scholen waren op 29 september te gast bij het KNMI in De Bilt voor onderzoek de atmosfeer, het weer, water en de Natuurkalender. Het KNMI organiseerde deze meetdag voor scholieren samen met SME Advies.

Teleac Hoe?Zo!
De dag vond plaats in het kader van het internationale GLOBE Programma  (Global Learning and Observations to Benefit the Environment). Teleac maakte opnamen voor het radioprogramma Hoe?Zo!

Fijn stof
Het was een leerzame en spannende dag met workshops door klimaatonderzoekers, een ballonoplating in aanwezigheid van de scholieren, een onderzoekscircuit buiten en praktische informatie over deelname aan GLOBE-modules, zoals de lesmodule “Aërosolen”. Aërosolen zijn kleine druppeltjes of vaste deeltjes, zoals bijvoorbeeld fijn stof, die deel uitmaken van luchtvervuiling en ook belangrijk zijn voor het klimaat.  

Globe-project
Doel van het GLOBE-project aërosolen is scholieren actief te betrekken bij satellietonderzoek naar luchtvervuiling en klimaat. Ze meten zelf hoe de samenstelling van de atmosfeer verandert en leren hoe wetenschappers dit uit satellietgegevens afleiden. De wetenschappers, vooral van de NASA en het KNMI, kunnen het netwerk van scholierenmetingen uit heel Nederland goed gebruiken ter controle van hun satellietmetingen, bijvoorbeeld die van het Ozone Monitoring Instrument (OMI).

In het aërosolenproject krijgt iedere school die deelneemt een eenvoudig meetkastje, waarmee scholieren elke dag meten wat de concentratie aërosolen in de lucht is. Via internet voeren de leerlingen de gegevens in op de website van GLOBE international (in de VS), waarna het KNMI ze verder verwerkt. 

Lesmodules
Dit schooljaar wordt proefgedraaid voor het nieuwe middelbare schoolvak “Natuur, Leven en Technologie”, dat zal bestaan uit een groot aantal keuzemodules. “Aërosolen” maakt deel uit van de eerste lichting keuzemodules, die in 2007-2008 beschikbaar komen voor alle (600) havoscholen in ons land.  Voor meer informatie over het dagprogramma kunt u contact opnemen met SME Advies, Noor van der Hoeven, hoeven@sme.nl, telefoon 030-6358903

ballonoplating
De Globe-scholieren waren bij het KNMI getuige van de ballonoplating
Globe
Volop aandacht voor het klimaatonderzoek in de Buys Ballotzaal bij het KNMI in het kader van het Globe-project

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten