Nieuwsbericht

Scholieren verrichten milieumetingen voor KNMI in kader GLOBE-project

30 januari 2001

De heer B.S Eilander, directeur Informatie en Communicatie Technologie (ICT) van het Ministerie van Onderwijs heeft op donderdag 1 februari bij het KNMI in De Bilt in aanwezigheid van mw. C.P. Schneider, Ambassadeur van de VS, het vijfjarig bestaan gevierd van het GLOBE programma. Bovendien werd het startschot gegeven voor een uniek meetproject door scholieren in een samenwerkingsverband tussen het KNMI en GLOBE Nederland. GLOBE (Global Learning to Benefit the Environment) is een Amerikaans programma om wereldwijd bij scholieren interesse te wekken voor natuurwetenschappen en inzicht te verschaffen in milieuvraagstukken.

De scholieren verrichten metingen in het veld, voeren de gegevens in op internet, doen er onderzoek mee doen en wisselen de resultaten met elkaar uit. Het KNMI gaat van de gegevens gebruik maken voor validatie van satellietmetingen door ze te vergelijken met metingen aan de grond. Validatie is noodzakelijk om de nauwkeurigheid van de satellietmetingen te kunnen bepalen.
De komende tijd worden twee nieuwe meetinstrumenten de ruimte ingestuurd, Sciamachy, een ozonmeetinstrument aan boord van de ESA satelliet ENVISAT (lancering juni 2001) en het Ozone Monitoring Instrument (OMI) dat onderdeel gaat uitmaken van een nieuwe NASA-satelliet (lancering juni 2004). In beide instrumenten heeft Nederland een belangrijke rol. Het KNMI leidt zowel het internationale wetenschappelijk team van OMI als de internationale validatie van Sciamachy.

Nederlandse GLOBE leerlingen gaan in het kader daarvan een heel schooljaar systematisch metingen verrichten met een zonnefotometer. Met dit eenvoudige instrument wordt direct zonlicht gemeten van twee kleuren (golflengtes). Dit is een maat voor de dikte van de laag aërosolen (roet, stof en andere deeltjes in de atmosfeer). Aërosolen spelen een belangrijk rol in de wereldwijde klimaatverandering en kunnen aanleiding geven tot smogvorming. De leerlingen die de metingen verrichten onder leiding van hun docenten helpen daarmee niet alleen het KNMI aan nuttige gegevens ter vergelijking met de satellietmetingen, maar krijgen zelf ook inzicht in de verontreiniging van de atmosfeer in hun eigen omgeving.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Jaaroverzicht aardbevingen 2024

    Het afgelopen jaar zijn er in Nederland 47 aardbevingen opgetreden. Daarvan waren er 40 geïnducee...

    02 januari 2025 - Nieuwsbericht
  2. 2024: opnieuw een extreem warm en zeer nat jaar

    Met een gemiddelde temperatuur van 11,8 °C was dit jaar opnieuw warm, net zoals vorig jaar. 2024 ...

    31 december 2024 - Nieuwsbericht
  3. Van blauw naar rood: klimaatverandering in beeld

    Vandaag is de nieuwste klimaatstreepjescode voor Nederland gepubliceerd, van 1901 tot en met 2024...

    30 december 2024 - Nieuwsbericht
  4. Minder bewolking was belangrijke factor in recordwarmte 2023

    In 2023 bereikte de wereldgemiddelde temperatuur een recordhoogte. Rekening houdend met alle beke...

    18 december 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten