Nieuwsbericht

Seismische ruis afgenomen

06 april 2020

Seismologen melden een daling van 45 procent aan seismisch achtergrondruis in Nederland sinds 13 maart – de dag waarop de eerste maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus werden genomen. De ruis wordt veroorzaakt door hele kleine bodembewegingen, veroorzaakt door verkeer en industrie.

Ook in omringende landen wordt momenteel minder seismische achtergrondruis gemeten. Zonder ruis kunnen wetenschappers nu ook kleinere aardbevingen en seismische signalen van andere bronnen zoals vulkanen waarnemen.

Menselijke activiteit meten met seismometer

Hoewel een seismometer is ontworpen om de trillingen van een aardbeving te meten, is menselijke activiteit met een seismometer eveneens waarneembaar. Het gaat daarbij niet om trillingen die diep uit de aarde komen, zoals bij aardbevingen*, maar om trillingen nabij het aardoppervlak. Verkeer, bouwwerkzaamheden en zware industrie zijn voorbeelden van bronnen die dit soort trillingen opwekken. Al deze menselijke activiteit draagt bij aan de seismische achtergrondruis.

Dagelijkse gang van ruis

Er is een dagelijkse gang zichtbaar omdat er ’s nacht minder activiteit is dan overdag. Ook is in de achtergrondruis het verschil tussen weekend en een doordeweekse dag te zien. De weekenden zijn over het algemeen rustiger dan werkdagen.

In onderstaande figuur staat de sterkte van de seismische ruis weergegeven sinds 2 maart 2020 (meetstation De Bilt). De eerdergenoemde dagelijkse gang is duidelijk zichtbaar, als een opeenvolging van hoge pieken en diepe dalen. De weekenden zijn ook goed zichtbaar, als twee dagen met lagere waarden dan doordeweeks. De zondag is seismisch nog wat rustiger dan de zaterdag.

Sinds vrijdag 13 maart is Nederland grotendeels gaan thuiswerken. Dit is duidelijk zichtbaar in de figuur, sindsdien zijn de doordeweekse pieken lager dan in de voorgaande weken. De daling in seismische achtergrondruis is zo’n 40 nanometer (10-9 meter), van 90 naar 50 nanometer. Een daling van afgerond 45%.

*Menselijke activiteiten die wel tot trillingen diep in de aarde leiden zijn: geïnduceerde aardbevingen, ten gevolge van bijvoorbeeld gaswinning, en nucleaire testen.

Figuur 1: Seismische ruis als functie van de tijd, in de periode 2 maart tot en met 5 april. De seismometer die dit opgetekend heeft staat in De Bilt. Andere seismische stations in Nederland laten een soortgelijk beeld zien.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Montreal Protocol is meest succesvolle internationale milieuverdrag ooit

    Op Wereld Ozondag, 16 september, wordt jaarlijks aandacht gevraagd voor de bescherming van de ozo...

    16 september 2024 - Nieuwsbericht
  2. Hoe een landverschuiving op Groenland de aarde negen dagen lang liet trillen

    In september 2023 zorgde een grote aardverschuiving in Oost-Groenland ervoor dat de aarde negen d...

    13 september 2024 - Nieuwsbericht
  3. Ambitie 2035: bijdragen aan een veilig en leefbaar Nederland

    De KNMI-ambities voor de komende jaren worden vastgelegd in het nieuwe Meerjarig Strategisch Plan...

    12 september 2024 - Nieuwsbericht
  4. Van zomerbuien in het binnenland naar najaarsbuien aan de kust

    Afgelopen zomer was het opvallend vaak noodweer in het oosten van het land, met naast onweer ook ...

    11 september 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten